ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Λύθηκε το μυστήριο με τα 450 πτώματα βρεφών στην Αρχαία Αγορά

 Η πρώτη ημέρα της ανασκαφής το 1931 στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Απάντηση στο μυστήριο που απασχολεί την αρχαιολογική κοινότητα τα τελευταία περίπου 80 χρόνια δίνουν Καναδοί και Αμερικανοί επιστήμονες.
Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Hesperia, υπενθυμίζει ότι τη δεκαετία του 1930 αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα αφενός πρωτόγνωρο για τον αρχαίο κόσμο κι αφετέρου αποτρόπαιο.

Μέσα σε ένα πηγάδι το οποίο φαινομενικά έμοιαζε χαμηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν συνολικά 450 σκελετοί που ανήκαν κατά κύριο λόγο σε νεογνά, σε τρία μωρά (άνω του 1 έτους) και σε έναν άνδρα με αναπηρία, αλλά και 150 σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων και κουταβιών.

Το μακάβριο εύρημα παραξένεψε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι αμήχανα επί δεκαετίες προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο. Τελικά, δύο ήταν οι επικρατέστερες θεωρίες: Είτε επρόκειτο για μια μαζική δολοφονία παιδιών είτε για μια παιδική επιδημία της εποχής.

Τελικά, σήμερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες επί δύο δεκαετίες ανέλυσαν τα ευρήματα.

Η ανασκαφή 1931 στην αρχαία Αγορά της Αθήνας 

Από το 1930 οι επιστήμονες έψαχναν απάντηση στο ερώτημα: Πώς και γιατί βρέθηκαν στο πηγάδι

Η βιολόγος-ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Μαρία Λίστον, και η ομάδα της, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Σούζαν Ρότροφ του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, τοποθέτησαν χρονολογικά

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Ανοίγει συμβολικά, μόνο για τρεις παραστάσεις

 

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά, φέτος, μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς - καθώς το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης, όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος. Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Με τοπικό μάρμαρο επενδύεται ξανά το αρχαίο θέατρο Θάσου


Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Το θέατρο θα ντυθεί και πάλι με το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου, επουλώνοντας τις πληγές του χρόνου και τις φυσικές φθορές που υπέστησαν πολλά από τα λειτουργικά μέρη του.

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε χορηγία που εξασφάλισε ο Δήμος Θάσου από ιδιωτική λατομική εταιρεία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στόχος είναι ορισμένα από τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα. Το έργο υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το αναστηλωτικό έργο στο αρχαίο θέατρο της Θάσου περιλαμβάνει

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επιδειξίας... Απόλλων και Εριφύλλη

Όταν η αγγειοζωγραφική μέσα από όρους υψηλής Τέχνης και Τεχνικής, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ
στο Κοινωνικό και Ιδεολογικό γίγνεσθαι.
Και μάλιστα έχοντας ένα «ατού» μοναδικό. Την διαχρονική
παντοδυναμία της Ε Ι Κ Ο Ν Α Σ. Ας «διαβάσουμε» δύο τέτοιες Εικόνες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ αγγειοζωγραφικής:

ΕΙΚΟΝΑ 1η.
ΑΠΟΛΛΩΝ


Στην αγγειοζωγραφιά ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ επιδεικνύεται σε μια κοπελιά (όπως  περίπου και  σήμερα  σε διαγωνισμούς επίδειξης) Ο  «φιλοσοφικός» όμως  ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ  του  δημιουργού είναι άπαιχτος.
Ο αγγειοζωγράφος παριστάνει μια

Μετακίνηση εγκαταστάσεων οικισμού 3700 ετών


Καινοτόμα παρέμβαση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά για τα δεδομένα της Θεσσαλίας, σε σημαντικό οικιστικό σύνολο 3.700 χρόνων, της μέσης εποχής χαλκού, (1.700 π.Χ), που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Κάρλας, το οποίο αποσπάστηκε από το έδαφος, μεταφέρθηκε σταδιακά, με σύγχρονα μέσα και αποτέθηκε σε παρακείμενο χώρο. Για πρώτη φορά επιχειρείται, στην περιοχή μας, η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου ευρήματος, το οποίο καταλαμβάνει, σημειωτέον, έκταση 280 τμ περίπου. 

Πολύ σημαντικό προϊστορικό μνημείο αποτελεί το εν λόγω οικιστικό σύνολο, που εντοπίστηκε και ερευνήθηκε στη θέση

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, συνεχίζεται η αποκατάσταση



Σε καλό δρόμο, αν και οριακά λόγω χρονοδιαγράμματος, βρίσκεται το έργο αποκατάστασης των δύο πύργων, που πλαισιώνουν το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Αττικής του 4ου αι. π. Χ. και μια από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις.

«Το έργο πάει καλά, παρά το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο πύργους θα έχει ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για τον Νοτιοανατολικό, που ‘κατεβάσαμε' σχεδόν όλο κάτω, με πολύ σοβαρά προβλήματα στη βάση του, τα οποία όμως έχουν θεραπευτεί πλήρως. Ο Βορειανατολικός θα είναι έτοιμος οριακά. Ελπίζουμε σε μια μικρή παράταση ενός μήνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών (ΕΦΑ), Ελένη Μπάνου.

Τα δύο ενταγμένα σε ΕΣΠΑ έργα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, ήταν από τα πλέον φιλόδοξα και απαιτητικά που είχε αναλάβει η τέως Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (το ένα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων).



Ο βορειοανατολικός πύργος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1981 και κινδύνευε με κατάρρευση, ο δε νοτιοανατολικός, εντυπωσιακός ως προς το σωζόμενο ύψος του (18 μ.), αλλά με σημαντικές φθορές να απειλούν τη στατικότητά του, κρίθηκε ότι μπορεί να «ξαναγεννηθεί» με την πλήρη και καθολική του αποκατάσταση.

Κύριος λόγος για την παραπάνω απόφαση -που πάρθηκε μετά

Οίνος. Το Ομηρικό κρασί και τα… μυστικά του



Μεταξύ αυτών που δεν θα δούμε στον Όμηρο, είναι: τους Ομηρικούς χαρακτήρες να πίνουν έστω και ένα ποτήρι νερό. Τί… έπιναν λοιπόν οι Ομηρικοί ήρωες:
Δύο αλκολούχα ποτά, που είχαν ως κοινή ονομασία: Μέθυ ( TO μέθυ, ΤΑ… μέθυ=σήμαινε «ποτό») και «ποτής» ( γενική ποτήτος).
Τα ποτά αυτά ήταν:
Ο οίνος και
Ο κυκεώνας (= περίτεχνο κοκτέϊλ, κυρίως ως αναψυκτικό, ξεδιψαστικό)

Ο ΟΙΝΟΣ- Κρασί στον Όμηρο έχει τα περισσότερα προσδιοριστικά:
ηδύς, μελιηδής,

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τι προστάτευσε από τις καταστροφικές επιδράσεις τον Παρθενώνα...!


Η αριστοτεχνική του κατασκευή με πρότυπο την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη ήταν αυτή που τον προστάτευσε από τις καταστροφικές επιδράσεις, που κατά καιρούς δέχθηκε, όπως βομβαρδισμούς, σεισμούς, εκρήξεις (...αυτό είναι νεότερης εποχής με τα γνωστά αποτελέσματα), κεραυνούς
Στοιχεία για την ανατομία της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης δεν έχουν προκύψει από τα αρχαία κείμενα.

Μοναδικές σχετικές πληροφορίες αναφέρονται στον πάπυρο του Edwin Smith. Οι πρώτες σαφείς πληροφορίες για την οντότητα και τη στοιχειώδη δόμηση της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης προήλθαν από τις εξαίρετες ανατομικές μελέτες του Leonardo Da Vinci (15ος αιώνας) και του Ανδρέα Βεσάλιου (16ος αιώνας).

Έκτοτε, οι ανατομικές γνώσεις, όσον αφορά την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη, χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με την καθιέρωση επίσης και της νεκροτομικής μελέτης πλουτίστηκαν, έγιναν περισσότερες και λεπτομερέστερες.

Από τις συστηματικές αυτές έρευνες προέκυψαν χρήσιμα στοιχεία για την ανθρώπινη

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Μουσείο Αφής: Το μόνο στην Ελλάδα που επιτρέπεται να αγγίξεις τα εκθέματα


«Μην Αγγίζετε» γράφουν οι περισσότερες από τις προειδοποιητικές ταμπέλες που συνοδεύουν συνήθως εκθέματα σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης. Ο «κανόνας» μάλιστα που ισχύει, θα λέγαμε, από καταβολής μουσείων έχει αφομοιωθεί απολύτως από το κοινό. Τι γίνεται όμως με εκείνους που «βλέπουν» με τα χέρια;

Ενώ τα περισσότερα μουσεία του κόσμου ουσιαστικά αποκλείουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού τα εκθέματα επιτρέπεται μόνο να τα βλέπουν, υπάρχουν και μερικά που σπάνε τον κανόνα.

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ο κλεμμένος Ερμής γύρισε στην Αθήνα

Ο Ερμής που επιστρέφει στην Ελλάδα από το Λονδίνο. Το γλυπτό, που είχε βγει παράνομα από την Ελλάδα, δημοπρατήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με την ελληνική πλευρά να πετυχαίνει την απόσυρσή του. Δυστυχώς, κανείς δεν γνωρίζει πότε το έργο έφυγε από την Ελλάδα ή από πού είχε αφαιρεθεί.

Ένα υπέροχο αρχαίο έργο τέχνης, μια γλυπτή κεφαλή του Ερμή, επαναπατρίστηκε στη χώρα μας. Βέβηλα χέρια το είχαν αφαιρέσει κατά το παρελθόν, αλλά τον περασμένο Οκτώβριο το γλυπτό είχε βγει σε δημοπρασία του οίκου «Μπόναμς» στο Λονδίνο.

Η χώρα μας το διεκδίκησε και το κέρδισε. Έκτοτε βρισκόταν ασφαλισμένο στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Μέχρι τις προηγούμενες μέρες οπότε διατέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα μετάβασης αρχαιολόγου στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να γίνει η μεταφορά του αρχαίου.
Πρόκειται για έργο ρωμαϊκής εποχής, αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου. Το κλασικό καλλιτέχνημα του σπουδαίου γλύπτη της αρχαιότητας και μαθητή του Φειδία

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ευρήματα από τη Ζέα, το λόφο της Μουνιχίας και τον κεντρικό λιμένα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Νεώσοικοι στον λιμένα της Ζέας  ΦΩΤ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
                                                                                             
 Του Δημήτρη Κρασονικολάκη.
Νεώσοικοι στη Ζέα - Ασκληπιείο.
Με την ανασκαφή που έγινε στα τέλη Απριλίου 1885 από το Δραγάτση, τη διακοπή και τη συνέχισή
της από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά με τη συνεργασία του Wilhelm Dörpfeld ή Doerpfeld (1853 - 1940), «εγνώσθη ακριβώς το τι ήσαν οι κατά την ανατολικήν ακτήν της Ζέας (Πασιά λιμάνι) προ ικανού χρόνου φαινόμενοι τοίχοι και κίονες και άλλα λείψανα οικοδομών».
Βεβαιώθηκε ότι ήταν τα υπολείμματα των αρχαίων νεώσοικων, μετρήθηκε το πλάτος, το μήκος και το ύψος τους από την θάλασσα και αποφασίστηκε να καθαριστεί η περιοχή, ιδίως μετά το άνοιγμα του δρόμου που πήγαινε προς το νεόχτιστο θερινό θέατρο του Τσόχα.
Αποκαλύφτηκαν τότε, ο

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ελάτε να συναντήσετε τους 12 θεούς...

Ο «κούρος του Λασιθίου» -Ένα μοναδικό εύρημα...!

Το εκπληκτικό αγαλματίδιο του 16ου αι.  π.Χ ύψους 30 εκ. που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκάπηλων. Έχει κάτι το μοναδικό , έχει ακόμα την επένδυση από τα φύλλα χρυσού στο σώμα του ...!!! Κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής που ήρθε στις μέρες μας..ένας θησαυρός της πατρίδας μας που θα ταξίδευε για άλλα μέρη....Ελπίζουμε τώρα με την υπόδειξη του χώρου ευρέσεως να προχωρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και να γίνουν ανασκαφικές έρευνες. Κάτι πολύτιμο και αναγκαίο που θα φέρει νέες πληροφορίες για τον πολιτισμό μας.

Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης...!

Είναι μοναδικό και η χρυσή επένδυσή των στοιχείων δείχνει ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα