ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το ναυάγιο ενός μεγάλου βυζαντινού πλοίου εντοπίστηκε από δύτες στην Ταυρίδα (Κριμαία)


Το ναυάγιο ενός μεγάλου βυζαντινού πλοίου, που ανάγεται στον 10 αιώνα και είναι γεμάτο με αμφορείς, εντοπίστηκε από δύτες ανοιχτά της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία ανακοίνωσε σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής υποβρύχιας αποστολής.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη» ανέφερε ο ιστορικός Βίκτορ Λεμπεντίσκι, επικεφαλής της αποστολής που οδήγησε στην ανακάλυψη του ναυαγίου, σε βάθος 82 μέτρων, στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.



Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το πλοίο

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τα ευρήματα απο τις ανασκαφές στο ΜΕΤΡΟ του Πειραιά


Στις 15/05/2015 έγινε η παρουσίαση των ανασκαφικών εργασιών, αλλά και των ευρημάτων που ήρθαν στο φως από το υπέδαφος του Πειραιά. Αποκαλύφθηκε μέρος του Ιπποδάμειου συστήματος, καθώς και πληθώρα αντικειμένων.
Υπόγειες δεξαμενές, σήραγγες, ένα άγνωστο μεγάλο υδραγωγείο και πολλά άλλα που υπήρχαν για αιώνες ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Βασική επιδίωξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων υπήρξε από την έναρξη του έργου «Επέκταση της Γραμμής 3: Τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς» η διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαιολογικού υλικού με στόχο την πληρέστερη τεκμηρίωση των ανασκαφικών δεδομένων παράλληλα με την απρόσκοπτη εξέλιξη του τεχνικού έργου. Η φύση των ευρημάτων άλλωστε ευνόησε από την πρώτη κιόλας στιγμή την ανάπτυξη της στενής συνεργασίας της αρχαιολογικής ομάδας με τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το τμήμα Τεχνικής Γεωλογίας της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πριν ξεκινήσουν τα έργα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, υπό την συνεχή επίβλεψη της υπεύθυνης αρχαιολόγου του έργου Στέλλας Χρυσουλάκη  διενήργησε σωστική ανασκαφή και προχώρησε σε σχεδιαστική, τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση, βιντεοσκόπηση, λήψη εκμαγείων, μέτρηση υδατοπερατότητας, αλλά και στερεώσεις in situ. Μετά το πέρας των αρχαιολογικών ερευνών, οι χώροι παραδόθηκαν στον εργολάβο του έργου για την συνέχιση των εργασιών.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εξαιρετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Κτηρίου Διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.


Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι τρέμει τις... άγκυρες



Την επιβάρυνση του ήδη... πολυσύχναστου όρμου Βοιών φοβούνται οι κάτοικοι

H χρήση του λιμένα στον όρμο Βοιών, μεταξύ Νεάπολης, Κυθήρων και Ελαφονήσου, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία είχε τεθεί έως και χθες ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας του, που -κατά κύριο λόγο- νομιμοποιεί τη χρήση του λιμένα από μεγάλα πλοία για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως είναι η αλλαγή πληρωμάτων, αλλά και ήπιας μορφής εργασίες συντήρησης.


Η νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων απ’ τις τοπικές κοινωνίες της Νεάπολης, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων, καθώς -όπως λένε- ανοίγει ο δρόμος, ώστε ο όρμος Βοιών να εξελιχθεί σε...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Πώς στην Πομπηία παρέμειναν ανέπαφα άνθρωποι και αντικείμενα

Πώς στην Πομπηία παρέμειναν ανέπαφα άνθρωποι και αντικείμενα  χιλιάδες χρόνια μετά την καταστροφή της


Η ιστορία πίσω από αυτή την εικόνα είναι τρομακτική. Όπως και η στάση του σώματος του παιδιού για το οποίο ο χρόνος φαίνεται ότι πέτρωσε κυριολεκτικά σε μία μόνο στιγμή.


Φοβισμένο, στέκεται πάνω στη μητέρα του, 1900 σχεδόν χρόνια πριν, το βράδυ της 14ης Αυγούστου του 79 μ.Χ., όταν ο Βεζούβιος εξερράγη και έθαψε κάτω από μέτρα λάβας, καυτής λάσπης και στάχτης,όχι μόνο αυτό, αλλά ολόκληρη την Πομπηία.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Νάξο για τα προϊστορικά δεδομένα των Κυκλάδων


Υπήρχαν Νεάντερταλ στη Νάξο; Πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τις νέες έρευνες στη Στελίδα της Νάξου, που βρίσκεται στον λόφο βορειοδυτικά του νησιού, σε μια αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή, τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα.



 Οι έρευνες, που ξεκίνησαν το 2013 από το Καναδικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση ανθρώπων στην περιοχή ως και πριν από 260.000 χρόνια.



Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τρεις... ανθισμένους μύθους θα σας πω!


Ο Νάρκισσος, που αγάπησε τον εαυτό του 

Γιος του ποταμού Κηφισού, ο Νάρκισσος φημιζόταν για την ομορφιά αλλά και την απονιά του. Πολλές ήταν οι νύμφες που τον είχαν ερωτευτεί, αλλά εκείνος όλες τις απέρριπτε και τις περιφρονούσε. Ανάμεσά τους και η νύμφη Ηχώ, την οποία, επειδή τόλμησε να του

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τούρκοι... "αρχαιολόγοι" κατέστρεψαν αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά στην διαδικασία συντήρησης!


 Πριν και μετά...
Σκάνδαλο ξέσπασε στον νέο αρχαιολογικό μουσείο του Χατάι,  στη νότια επαρχία της Τουρκίας, που φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών στον κόσμο, όπως σημειώνει την 4η Μαΐου 2015, το τούρκικο δημοσίευμα.
Πολλά έργα της αρχαιότητας ελληνικής τέχνης που δημουργήθηκαν κατά τους ελληνιστικούς –ρωμαϊκούς χρόνους έχουν κακοποιηθεί προκειμένου να μεταφερθούν  στην έκθεση του νέου κτηρίου.
Το νέο μουσείο στοίχισε

Το αντίγραφο του τρικάρινου όφι επιστρέφει στους Δελφούς





ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.

Ένα ορειχάλκινο αντίγραφο του οφιόσχημου κίονα που στήριζε τον τρίποδα της Μάχης των Πλαταιών, ανάθημα το οποίο είχαν αφιερώσει στους Δελφούς το 477 π.Χ. και οι 31 ελληνικές πόλεις που πολέμησαν στη μάχη, θα κατασκευαστεί και θα τοποθετηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σύμφωνα με την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα

Τι πραγματικά κρατούσε η Αφροδίτη της Μήλου στα χέρια της ;


Κανένα άγαλμα στον κόσμο δεν έχει ξεσηκώσει τόσο αντιφατικές θεωρίες για το πώς πραγματικά ήταν όταν δημιουργήθηκε, όσο η Αφροδίτη της Μήλου.Το υπέρλαμπρο αυτό δείγμα ελληνικής γλυπτικής,που κλάπηκε από τους Γάλλους  από τον ελληνικό χώρο   και  που το θαυμάζουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο στο μουσείο του Λούβρου, είναι ένα πραγματικό αίνιγμα για τους αρχαιολόγους. Έχουν διατυπωθεί εδώ και αιώνες άπειρες θεωρίες για το τι πραγματικά κρατούσε στα κομμένα χέρια της η θεά Αφροδίτη.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αποκαλύφθηκε περαιτέρω η Ανατολική Στοά στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας




Σε περαιτέρω αποκάλυψη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία - του μοναδικού τμήματος από το εμβληματικό κτίριο που σώζεται, αν και αποσπασματικά- έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές στην περιοχή, που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου για την αποκάλυψη και ανάδειξη του μνημείου. Συγκεκριμένα, άλλα 30 μέτρα