ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Για το μεγαλείο της σύνθεσης της ελληνικής γλώσσας


Μερικά παραδείγματα  ελληνικών ονομάτων από την προϊστορική ακόμα  περίοδο  που δείχνουν το μεγαλείο  της σύνθεσης ,που η μοναδική αυτή γλώσσα στον κόσμο, μπορεί να το κάνει έτσι .

Αγαθοκλής/ Αγαθόκλεια (αγαθός/ ή+κλέος) ο/ η έχον/ ουσα καλή φήμη
Αγησίλαος ( άγω+λαός) ο ικανός ηγέτη 
Αθηναγόρας (Αθήναι+αγορά) ο σοφός αγορητής
Αθηνόδωρος (Αθηνά+δώρο) δώρο της Αθηνάς, ο σοφός
Αλέξανδρος (αλέξω:απομακρύνω+ανήρ) ο απωθών τους άνδρες, ο ανδρείος
Άλκηστις (αλκή+εστία) η χάρη της οικογενείας
Αλκιβιάδης (αλκή+βία) ο τολμηρότατος.
Αλκμήνη (αλκή+μήνη:σελήνη) η ακτινοβολούσα
Ανδροκλής (ανήρ+κλέος) ο ένδοξος

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε η Αγορά της «ελληνιστικής » περιόδου στην Πάφο

Μετά από τέσσερις ανασκαφικές περιόδους, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν την αγορά, τη κεντρική πλατεία της αρχαίας πόλης της Νέας Πάφου, αυτής που ιδρύθηκε στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ.. Η πόλη της Πάφου περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο της UNESCO των πολιτιστικών και φυσικών θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου το 1980.


 Οι εργασίες στην περιοχή σε κτίριο, το οποίο μπορεί να είχε χρησιμεύσει ως αποθήκη .

«Κομμάτια από δύο μεγάλα δημόσια κτίρια στην περιοχή του κέντρου της πόλης είναι οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις μας φέτος Ένα από αυτά είναι πιθανώς ένας ναός, το άλλο πιθανότατα χρησίμευε ως αποθήκη Και οι δύο ήταν πολύ καλά χτισμένα.." - Ανέφερε η καθ. Ευδοξία Παπουτσή  επικεφαλής της αποστολής από το ιστορικό  Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας 

Οι δομές αυτές ήταν πάντα στην περιοχή της αγοράς - πλατείες σε χώρους λατρείας και σε διοικητικά κτίρια. Ήταν, επίσης, μέρη του εμπορίου και εκεί γίνονταν συζητήσεις σχετικά με τις δημόσιες υποθέσεις. Η Αγορά  έχει σχεδιαστεί από ένα  σύνολο  ορθογωνίων κτισμάτων . Συχνά περιβάλλεται από στοές. Στην ανατολική είσοδο της Αγοράς, οι αρχαιολόγοι μελέτησαν το εσωτερικό της αρχαίας δόμησης αρκετά καλά. Η δομή αποδείχθηκε ότι περιείχε  ένα θησαυρό πληροφοριών για τους ερευνητές, όπως ότι ήταν γεμάτη με κομμάτια από σπασμένα αγγεία και άλλα αντικείμενα. Οι Ανασκαφές έγιναν δύσκολο, ωστόσο, για τα υπόγεια ύδατα, σε βάθος 6 μ. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μια αντλία που παρέχονταν  από τους πυροσβέστες της  τοπικής μονάδας.





"Όταν το πηγάδι δεν είναι πλέον σε χρήση, λειτουργούσε  ως αποθέτης :. Ήταν κυρίως γεμάτο με σπασμένα αγγεία και μαγειρικά σκεύη Μέσα βρήκαμε επίσης θραύσματα από αγάλματα και

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ :Επτά ελληνικές αποκαλύψεις που άλλαξαν τον αρχαιολογικό κόσμο το 2014

Επτά ελληνικές αποκαλύψεις που άλλαξαν τον αρχαιολογικό κόσμο είναι τα παρακάτω και αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες περιπτώσεις ευρημάτων. Οι θέσεις όπου διενεργούνται έρευνες με σημαντικά μεν, αδημοσίευτα δε αποτελέσματα είναι εκατοντάδες. Αν και μας είναι αδύνατον να τις απαριθμήσουμε, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ακούραστους αρχαιολόγους που εργάζονται με πενιχρά μέσα, ενίοτε ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια και αβέβαιη εξέλιξη για να αναδείξουν τον ανυπολόγιστο πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.



Ο τάφος της Αμφίπολης. Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής φάση της πολύχρονης έρευνας του λόφου Καστά στην περιοχή της Αμφίπολης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014, με την ανακοίνωση ότι η ανασκαφή του έφερνε σταδιακά στο φως την περίτεχνα διακοσμημένη είσοδο του ταφικού μνημείου στο εσωτερικό του. Στους μήνες που ακολούθησαν, ο κόσμος γνώρισε τον μεγαλύτερο και πλουσιότερο σε υλικά κατασκευής και καλλιτεχνική αξία αρχαίο τάφο της Ελλάδας, ενώ οι ρυθμοί δημοσιοποίησης του υλικού, ο ανεξέλεγκτος δημόσιος σχολιασμός του από ειδικούς και μη και η εκμετάλλευσή του για πολιτικούς σκοπούς αποτέλεσαν παγκόσμια πρώτη, φέρνοντας νέα δεδομένα στη δημόσια αρχαιολογία. Μετά την Αμφίπολη, το ζήτημα της διαχείρισης της αρχαιολογικής πληροφορίας δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.




Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφισσα


Ο θολωτός τάφος της Άμφισσας. Μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα, αποτελεί το ασύλητο ταφικό μνημείο της Μυκηναϊκής περιόδου που αποκαλύφθηκε τον

Η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου είχε βρεθεί σε ανασκαφές στη Σαμοθράκη

Το ομοίωμα από τόπι που βρέθηκε σε παλαιότερη ανασκαφή στην νήσο Σαμοθράκη 
Μια μπάλα ποδοσφαίρου, με σχεδόν ίδιες διαστάσεις με τις σημερινές μπάλες, βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Σαμοθράκη.

Σε ανασκαφές που έκαναν παλαιότερα στη νήσο Σαμοθράκη μια Αμερικανική αρχαιολογική αποστολή  με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι αλλά και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα,(1914-2014) σ’ έναν τάφο του

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη : ...

Μερικές νέες φωτογραφίες από την ανασκαφή εξωτερικά στον λόφο στην Αμφίπολη είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΕΔΩ ΣΤΕΚΌΤΑΝ  Ο ΛΕΩΝ 

Το «Δεκάδραχμο του Πώρου» πρέπει να έρθει στην Ελλάδα

Το «Δεκάδραχμο του Πώρου» πρέπει να έρθει στην Ελλάδα - Ιδιαίτερο, σπάνιο νόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο. Το αργυρό «Δεκάδραχμο του Πώρου» έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Έλληνες καθώς εκδόθηκε στα βάθη της Ασίας καταγράφοντας το υψηλότερο σημείο πραγμάτωσης του οράματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την κατάκτησης της Ανατολής.


Ο Αλέξανδρος Κεραυνηφόρος στεφανώνεται από Νίκη 2η όψη


Το «Δεκάδραχμο του Πώρου» (326 – 324 π. Χ.) στο οποίο εικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη νίκη του εναντίον του ινδού βασιλιά Πώρου αλλά και η θεοποίησή του! Μόνον δέκα τέτοια νομίσματα είναι γνωστά παγκοσμίως και όλα σε μουσεία. Αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα. Μπορεί να αποκτήσει αυτό το νόμισμα τώρα;
Στην δεύτερη όψη ο Αλέξανδρος κρατώντας το δόρυ στο ένα χέρι και κεραυνό στο άλλο δέχεται το στεφάνι που αποθέτει

Η Ειρεσιώνη: Αυτό ήταν το «Χριστουγεννιάτικο» δέντρο της αρχαίας Ελλάδας!



Είχατε αναρωτηθεί ποτέ αν είχαν «χριστουγεννιάτικο» δέντρο στην αρχαία Ελλάδα; Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη (<είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Εντόπισαν σημεία που θα γίνουν ανασκαφικές τομές


Μικρής έκτασης ανθρώπινες παρεμβάσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στον λόφο Καστά. 
Οι επιστήμονες έχουν ωστόσο στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία με τα σημεία ενδιαφέροντος που χρήζουν περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας.Φυσικά αυτά είναι δείγματα με ποσόστωση λάθους 

​Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής


Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξήχθησαν με αποσπασματικό χαρακτήρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Την ερευνητική ομάδα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ


ΒΙΝΤΕΟ



Το 1880, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Περού και Χιλής, συνέβη το εξής: Σε μια αιματηρή επιδρομή των Χιλιανών κατά του χωριού Σαν Αντρές του Περού, οι Χιλιανοί στρατιώτες σκότωναν αδιακρίτως τους κατοίκους του χωριού.

Ανάμεσα σε αυτούς όμως, ήταν και 7 Ελληνες ναυτικοί, οι οποίοι αγάπησαν το Περού από τα ταξίδια τους και είχαν εγκατασταθεί εκεί για να ζήσουν. Κάποιοι από αυτούς είχαν παντρευτεί με Περουβιανές γυναίκες και είχαν δημιουργήσει τις οικογένειές τους. Οταν λοιπόν έγινε η φονική επιδρομή, μαζεύτηκαν όλοι οι Ελληνες σε ένα σπίτι, μαζί με πολλούς Περουβιανούς κατοίκους, κλειδώθηκαν μέσα, ύψωσαν την ελληνική σημαία και περίμεναν με αγωνία.

Και τότε έγινε το θαύμα! Οι Χιλιανοί

Τι κρύβεται πίσω από την επιμονή της Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΛΟΡΔΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΥΨΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ  , ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΨΙΜΑΙΪΚΑ
Η Βρετανία μπορεί να παραμένει όσο θέλει ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ποτέ όμως δεν θα μπορέσει να γίνει η πατρίδα τους. Οι Βρετανοί μπορεί να θαυμάζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πότε όμως δεν θα δακρύσουν από υπερηφάνεια, όπως κάνουμε εμείς οι Έλληνες όταν τα αντικρίζουμε.

Του Χρήστου Ιακώβου, διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα μέρος των μαρμάρων του Παρθενώνα σε μουσείο της Ρωσίας έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το γνωστό θέμα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα. Τα Γλυπτά μετεφέρθησαν στο Βρετανικό Μουσείο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον τότε πρέσβη της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθησαν ως μουσειακό έκθεμα το 1936. Η στερεότυπη απάντηση που δίδει κατά καιρούς το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών στο Ελληνικό κράτος, πέραν της πολιτικής διάστασης του θέματος που δημιουργείται, αποκαλύπτει ένα βαθύτερο φιλοσοφικό πρόβλημα σε σχέση με τον ρόλο που παίζει το Βρετανικό Μουσείο τόσο για τον τρόπο που αποδίδει ταυτότητα στην Βρετανία όσο και για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το «άλλο» για να προσδιορίζει την Βρετανική «υπεροχή».

Το Βρετανικό Μουσείο αποκρυσταλλώνει και συμπυκνώνει, με

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη :Φήμες και διαδόσεις..Περνάμε πια σε αυτό το επίπεδο...!


Φαίνεται σε λίγο στις «μεσημεριανές» εκπομπές θα γίνεται η ενημέρωση.....
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.....


Χρονολογήθηκε ο σκελετός που ανακαλύφθηκε από την ανασκαφική ομάδα της Αικατερίνης Περιστέρη αναφέρουν έντονες φήμες και υποτίθεται ότι ανήκει σε άτομο ηλικίας 54 ετών και απ'ότι φαίνεται σε γυναίκα!
Αν συνδυάσουμε την ηλικία, το φύλο, την χρονολόγηση του σκελετού, αλλά και το σπάσιμο στην περιοχή της λεκάνης, τότε είναι πιθανότατο ο σκελετός να ανήκει στη μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας, η οποία είχε δολοφονηθεί διά λιθοβολισμού, αλλά εν συνεχεία είχε ταφεί με τιμές από τον Κάσσανδρο, του επιγόνου που είχε καταφέρει να ελέγξει την Μακεδονία και να εμφανιστεί ως διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού επισήμως δεν επιβεβαιώνει την φημολογία και πηγές του αναφέρουν ότι "Πρόκειται για υποθέσεις".

Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε δολοφονηθεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα με εντολή του Κάσσανδρου το έτος 316 π.Χ. και μαζί της είχε δολοφονηθεί και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με την γυναίκα του, Ρωξάνη.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Αρχαία Ελληνικό ανάγλυφο αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη στην Μ Ασία

Ένα μεγάλο αρχαίο ανάγλυφο έχει αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στο δέλτα του ποταμού Έρμος στην περιοχή της Σμύρνης. Το ανάγλυφο έχει παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης.


Το 1,8 μ. μήκους 1,5 μ. πλάτους και 30 εκατοστών πάχους ελληνικό ανάγλυφο απεικονίζει μια γυναίκα που φέρει  σταφύλια και ένα κορίτσι με ένα δισκίο στο χέρι της. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από την υπηρεσία που έκανε έργα στην περιοχή , η ανακούφιση ανακαλύφθηκε στην προσχωσιγενή απόθεση του ποταμού. Μετά γεννήθηκαν οι υποψίες τους για το σχήμα του βράχου και οι  εργάτες που έσκαβαν (έτσι όπου σκάβουν συναντάνε Ελλάδα… ) ανακάλυψαν ότι ήταν ένα  ιστορικής

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Παραισθησιογόνα σε αρχαία πιθάρια στο νεκρομαντείο του Αχέροντα

     Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη    


Απανθρακωμένα κουκιά, τα οποία κατανάλωναν οι πιστοί και έφταναν σε έκσταση και μέσα από τις παραισθήσεις «επικοινωνούσαν» με τις ψυχές των νεκρών στο πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου κόσμου, αυτό του Αχέροντα στην Πρέβεζα, βρέθηκαν σε μικρά και μεγάλα πιθάρια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον χώρο.

Η υποψήφια διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Ευγενία Γκατζόγια, που έκανε την αρχαιοβοτανική μελέτη σε απανθρακωμένους σπόρους και παρουσίασε τα αποτελέσματά της στο συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Ιονίου, στα Γιάννενα βρήκε ανάμεσα στους σπόρους μεγάλο αριθμό από κουκιά καθώς επίσης σταφύλια, ελιές και άλλα δημητριακά.

«Μικρά και μεγάλα πιθάρια για την αποθήκευση στερεών και υγρών τροφών βρέθηκαν σε υπόγεια αίθουσα ενός οικοδομήματος στην κοιλάδα του Αχέροντα. Μέσα στα πιθάρια διατηρήθηκαν σε απανθρακωμένη μορφή πλούσιες συγκεντρώσεις αγροτικών προϊόντων», ανέφερε η κ. Γκατζόγια, προσθέτοντας ότι από τα δημητριακά ξεχωρίζουν τα

Αμφίπολη :Νέο ΒΙΝΤΕΟ αναπαράστασης


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Καθηγητής James Romm :Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει ή στον Αλέξανδρο ή στην Ρωξάνη...



Νέα  «βόμβα» από Αμερικανό αρχαιολόγο καθηγητή ...!

Με ένα εκτενές άρθρο, ο καθηγητής James Romm, παρουσιάζει τα όσα αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα στο λόφο στην Αμφίπολη , και καταλήγει στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι ο μεγαλοπρεπής τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ή στη σύζυγό του Ρωξάνη.

Όμως και η ίδια η Κ.Περιστέρη στην παρουσίαση στο Παρίσι είπε ότι ο σκελετός ανήκει σε άνδρα, και ότι είναι πιθανό να πρόκειται ...και ...για τον Μ.Αλέξανδρο....!

«Η ανασκαφή στον τάφο του 4ου π.Χ αιώνα, κοντά στην Αμφίπολη μέχρι στιγμής δίνει «πρόχειρες» αποδείξεις ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ίσως, όμως, τελικά να είναι και της γυναίκας του». Την πεποίθηση ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει δώσει μέχρι τώρα... αποδείξεις ότι ανήκει στο Μακεδόνα στρατηλάτη, εκφράζει ο καθηγητής του κολεγίου Bard James Romm ,με ειδίκευση στον Μέγα \Αλέξανδρο ,στο The Daily Beast, τονίζοντας παράλληλα ότι τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για την ταυτότητα του νεκρού, ενώ διατυπώνει και την άποψη ότι ίσως τελικά να έχουμε και γυναικεία ταφή.


James Romm is professor of classics at Bard College and author of Ghost on the Throne: The Death of Alexander the Great and the War for Crown and Empire. His new book Dying Every Day: Seneca at the Court of Nero is out in March.


Στο άρθρο ο καθηγητής γράφει:

«Περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης, ο λόφος που

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πλαταμώνας: Ανακαλύφθηκε νεκροταφείο και οικισμός του 1600 π. Χ. λόγω των οδικών έργων.!

Φυσικά και Οι Έλληνες « Μυκηναίοι» ζούσαν στον Πλαταμώνα …!!!


Οι εργασίες για την κατασκευή οδικών τμημάτων στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, στάθηκαν αφορμή για την αποκάλυψη ενός ακόμη σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπεύθυνης αρχαιολόγου της ΚΖ' ΕΚΠΑ, Σοφία Κουλίδου στην περιοχή εντοπίστηκε ένα αρχαίο νεκροταφείο της ύστερης εποχής του χαλκού (1600-1050π.Χ.), με 19 αποκαλυμμένους τάφους, αρκετοί από τους οποίους περιείχαν πλούσια κτερίσματα, όπως αγγεία, χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες και χάλκινα μαχαίρια.


Στο ίδιο σημείο, μετά την ταφική χρήση, κατασκευάστηκαν δύο εντυπωσιακά αψιδωτά κτήρια και μνημειακοί τοίχοι, που πιθανόν οριοθετούν τον οικιστικό χώρο.
Όπως αναφέρει η κ. Κουλίδου στην σχετική ανακοίνωση, η θέση χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν ως νεκροταφείο με μέχρι στιγμής δεκαεννέα αποκαλυμμένους κιβωτιόσχημους τάφους. Αρκετοί περιείχαν πλούσια

Αποδεικνύεται ότι ο Αρχιμήδης προσέγγισε ΠΡΩΤΟΣ τη θεωρία του απόλυτου απείρου και τη συνδυαστική ...!




Η ερευνητική ομάδα του Archimedes Palimpsest project αποκρυπτογράφησε το αντίγραφο του «Περί μεθόδου μηχανικών θεωρημάτων». Αποδεικνύεται ότι ο Αρχιμήδης προσέγγισε ΠΡΩΤΟΣ τη θεωρία του απόλυτου απείρου και τη συνδυαστική –κλάδο των μαθηματικών που χρησιμοποιείται στην πληροφορική!

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτονται στην έκθεση «Lost and Found: The Secrets of Archimedes» στο Μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Τα ευρήματα για το έργο του Αρχιμήδη

Στο μοναδικό γνωστό αντίγραφο του έργου «Περί μεθόδου μηχανικών θεωρημάτων» αναπτύσσεται ένας μαθηματικός συλλογισμός, το «ενεργεία άπειρο», ο οποίος δεν συναντάται σε κανένα άλλο μαθηματικό κείμενο της αρχαιότητας.

Μεταξύ άλλων, ο Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.) στο συγκεκριμένο έργο του υποστηρίζει πως 2 διαφορετικά σύνολα γραμμών είναι ίσα σε πλήθος, αν και είναι σαφές ότι είναι άπειρα. Οι συλλογισμοί για την έννοια του απόλυτου απείρου άρχισαν δειλά-δειλά να υπεισέρχονται στα μαθηματικά τον 16ο και 17ο αιώνα, για να αναπτυχθούν πλήρως κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά....!
 Σημειώνεται ότι με την επεξεργασία του χειρογράφου έγινε δυνατόν να

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στο Παρίσι η Κ.Περιστέρη είπε...

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ - ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ;



Σε παρουσίαση των ευρημάτων της Αμφίπολης στο Παρίσι η Κ. Περιστέρη είπε ότι "Ο νεκρός μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος"

"Το Σάββατο 6/12/2014 η κα Περιστέρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά στην Γαλλική Σχολή Κλασσικής Αρχαιολογίας (Société française d’archéologie classique) στο Παρίσι.

- Η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτε το καινούργιο σε σχέση με αυτή που έγινε στην Αθήνα.

- Η κα Περιστέρη παρουσίασε το σύνολο του μνημείου, τον τύμβο, τον περίβολο, τον τάφο και τους διαφορετικούς θαλάμους.

- Ανεφέρθη στον περίβολο που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου ότι κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, αποδομήθηκε από τους Ρωμαίους και το 1912 από τους Βρετανούς για να φτιαχθεί μια γέφυρα στον Στρυμώνα, όπως επίσης και στο φράγμα στην λίμνη Κερκίνη.

- Το 1971 ο SG Miller  ανακάλυψε μέσα στην λίμνη

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πλήρης έγχρωμη αναπαράσταση της «Πύλης των Καρυατίδων» στον Τύμβο της Αμφίπολης


Γερ. Γ. Γερολυμάτος: Β’ Πλήρης έγχρωμη αναπαράσταση της «Πύλης των Καρυατίδων»,
υπό κλίμακα. λάδι-χαρτόνι, 64Χ53 (υποθετική)

Με τη σημερινή δημοσίευση της δεύτερης κατά σειρά έγχρωμης αναπαράστασης, κλείνει και ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών καθημερινής εργασίας. Τόσο χρειάστηκε, προκειμένου να δημιουργήσω με το χέρι τέσσερα γραμμικά σχέδια του Τύμβου και τρεις μεγάλες αναπαραστάσεις, μια σχεδιαστική και δύο έγχρωμες, διαστάσεων 64Χ53. Η μια από τις έγχρωμες αποτυπώνει τα λίγα διασωθέντα χρώματα, ενώ η δεύτερη είναι πλήρης, αν και υποθετική, με βάση κάποιες λογικές και πιθανές εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν την κοινή παράδοση της περιοχής στην διακόσμηση των μακεδονικών τάφων. Στον χρόνο αυτό περιλαμβάνονται επίσης η διαρκής ενημέρωση για τα ευρήματα, η έρευνα και οι συνεχείς διορθώσεις και επικαιροποιήσεις, καθώς τα έργα ήταν «ζωντανά», υπό διαρκή εξέλιξη και γίνονταν παράλληλα με την ανασκαφή. Για εμένα, ήταν μια δημιουργική και ευχάριστη περιπέτεια.
Κάπως έτσι

Αμφίπολη: Έχει ολοκληρωθεί η τομογραφία του Τύμβου ... Αναφορές για δύο ακόμη εισόδους...


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ;
Ερωτήματα τίθενται από πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα είσοδοι στον Τύμβο  από την «τομογραφία» του λόφου η οποία ..Ανεπιβεβαίωτα πάντα .. έχει ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερες έρευνες είχαν καταδείξει την ύπαρξη και άλλων κτισμάτων στον λόφο, ενώ το μέγεθος του μνημείου δεν συνάδει με τον συνολικό όγκο του Τύμβου,όπως όλοι καταλαβαίνουν και  ο οποίος και στην κορυφή μη ξεχνάμε είχε τον  Λέοντα , όπως οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν . Ακόμα και για λόγους συμμετρίας που  οι  Έλληνες ήταν πάντα  λάτρεις, είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχουν κατά χώραν και άλλα ταφικά μνημεία κάτι πού όπως όλοι καταλαβαίνουν και αφήνουν να εννοηθεί ,ότι η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει ακόμα.
 Σχετικά με την ηλεκτρική διασκόπηση του τύμβου, το ΥΠΠΟΑ ανέφερε ότι θα πραγματοποιούνταν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τομογραφία θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, όπως για παράδειγμα, ποιο μέρος του Τύμβου είναι τεχνητό και ποιο φυσικό. Επίσης θα ρίξει φως στο αν υπάρχουν και άλλοι είσοδοι, θάλαμοι και οικοδομήματα εντός του λόφου Καστά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ -ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΥΛΙΟΥ;

Η πολύ καλή φίλη του ιστολογίου Σουλτάνα Κιριβιτάκη έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια ανάλυσης  του κεντρικού θέματος του επιστυλίου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά.

Ας δούμε τι μας λέει η φίλη Σουλτάνα :


H εικόνα που βλέπετε έχει δουλευτεί στο Photoshop, δεν περιέχει καμία προσωπική παρέμβαση και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά στα πατήματα των "αχνοφαινουσών" γραμμών. Οι γραμμές τονίστηκαν με κοκκίδωση ώστε να μείνω όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική αποτύπωση.

Μετά από παρότρυνση της Βιργινίας και το απίστευτο μάτι του Ζήνωνα που είδε την ασπίδα στην αρχική μου απόπειρα, αποφάσισα να το ψάξω λίγο ακόμα. Ο Εμπεδότιμος μου ζήτησε να προσθέσω χρώματα, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά και ξεκάθαρα όσα παρουσιάζονται, το οποίο και ευτυχώς έκανα.

Τι αποκαλύπτεται:

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ... ΕΠΙΣΤΥΛΙΟ ΥΠ'ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ



Tο ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του μας παρουσίασε το πρώτο από τα επτά τμήματα των επιστυλίων που όπως είχε ανακοινωθεί έφεραν ζωγραφιστές παραστάσεις.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μας λέει :
"Καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων” -ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά- αποκαλύπτονται, σταδιακά, παραστάσεις. Διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες. 
Στο ένα από τα τμήματα των “επιστυλίων”, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική. Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα. Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα. 
Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου."

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εκφέρουμε συγκεκριμένη άποψη για το τι απεικονίζεται στο τμήμα αυτό του επιστυλίου, τόσο διότι οι παραστάσεις δεν είναι εμφανείς, όπως επίσης και από το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μικρό μέρος της όλης παράστασης μιας και υπολείπονται έξι ακόμα τμήματα.

Παρόλα αυτά θα διακινδυνεύσουμε μια πρώτη υπόθεση για το τι πιθανόν να

Οι Βρετανοί δανείζουν τα κλεμμένα Ελληνικά Μάρμαρα...!

Ο McGregor είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα του Διαφωτισμού»


Την ώρα που το ζήτημα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν έχει επιλυθεί, το Βρετανικό Μουσείο προχωρεί σε μία απίστευτη κίνηση δανείζοντας για πρώτη φορά τμήμα των γλυπτών σε τρίτη χώρα!

Όπως αποκαλύπτει το BBC, μία ακέφαλη αγαλμάτινη απεικόνιση του Ιλισσού έχει ήδη αποσταλεί στη Ρωσία, όπου θα εκτίθεται στο Μουσείο της Αγ. Πετρούπολης Ερμιτάζ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του British Museum, Neil McGregor, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο για όλον τον κόσμο και τίποτα άλλο δεν μπορεί να το αποτυπώσει αυτό περισσότερο από το να δανείσουμε ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ, για να γιορτάσει τη 250ή επέτειο από την ίδρυσή του».

Στο BBC γίνεται εκτενής αναφορά στη διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αναφέρεται ότι το

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Βρέθηκε η αρχαιότερη (;) ζωγραφιά (σχεδίαση) στον πλανήτη



Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πως βρέθηκε το αρχαιότερο σχέδιο του πλανήτη και πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη.



 Το σχέδιο χρονολογείται πριν από 500.000 χρόνια, είναι μερικές γραμμές ζικ ζακ και βρέθηκε στην Ινδονησία. Δεν είναι η

Αμφίπολη :Νέες φωτογραφίες με Κενταύρους και ελληνικό τριποδικό λέβητα..


Αποκαλύπτονται παραστάσεις και διακόσμηση ιωνικού κυματίου στα επιστύλια 

Καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων” -ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά- αποκαλύπτονται, σταδιακά, παραστάσεις. Διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.


Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου.


Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη : Δύο βήματα πριν από την αποκάλυψη .Τα οστά.



Ρεπορτάζ :Χρήστος Μαζάνης 

Οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζονται με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να βρίσκεται στο σημαντικότερο στάδιο έρευνας της πρώτης φάσης των ανασκαφών.Εξάλλου όπως δήλωσε και η ίδια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ευρημάτων το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, «το δύσκολο έργο τώρα αρχίζει».

Τι θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή την επιστημονική ομάδα της κ. Περιστέρη, είναι το ποιοι τελικά θα αναλάβουν την μελέτη του σκελετού που έχει βρεθεί.Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πάντως ήδη υπάρχει μια πρόταση η οποία φαίνεται να επικρατεί και κάνει λόγο για Έλληνες επιστήμονες.

Μέσα στον Δεκέμβρη προχωράει η γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης είναι η μελέτη του καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Τσόκα. Σύμφωνα με πληροφορίες

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ-"ΑΝ ΣΩΖΟΤΑΝ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ"



Σε μια "χλωμή" και "απογοητευτική" (όπως παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ,  παρουσίαση η ανασκαφική ομάδα παρουσίασε τα πεπραγμένα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν παρέσχε κανένα νέο στοιχείο, αντίθετα απογοήτευσε όσους περίμεναν κάτι συγκλονιστικό.  Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα ;

Η πολύ καλή φίλη και αρχαιολόγος Φωτεινή Αναστασοπούλου κατόρθωσε να παρευρεθεί στην  παρουσίαση και να καταγράψει υπό τύπον πρακτικών όσα  διημείφθησαν σήμερα και μου τα έστειλε για να τα αναρτήσω.
Παραθέτω το συνοδευτικό κείμενο που μου έστειλε και τα πρακτικά από τα οποία αντλούνται πολύ σημαντικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μόνο αν διαβάσει "ανάμεσα στις λέξεις" που ειπώθησαν.

Θέλω να ευχαριστήσω την Φωτεινή και να την συγχαρώ για τον κόπο της αλλά και την επαγγελματική της ευσυνειδησία που ουσιαστικά "έβαλε τα γυαλιά" στα δήθεν ρεπορτάζ των διαφόρων ΜΜΕ που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση όπως κατεγράφη ήταν η εξής :

-Το μνημείο κατασκευαστηκε για έναν  αφηρωισμένο νεκρό, ήταν ελεγχόμενα επισκέψιμο και στους Ρωμαϊκούς χρόνους εσφραγίσθηκε με την επιχωμάτωση που συναντήσαμε η οποία αποκλείεται να ήταν φυσική.
- Κατά την διάρκεια που ήταν επισκέψιμο εσυλήθη (?)
-  Δεν ευρέθησαν καθόλου κτερίσματα στον ταφικό θάλαμο που όμως δεν αποκλείεται να υπάρχουν σε κάποιο άλλο σημείο του τύμβου!
- Αν σωζόταν