ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ...ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ........

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ...ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ..........ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ



Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ ...ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ .....«ΔΗΜΑΡΧΟ»  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕ 2014................



Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αρνείτο συστηματικά να πει το οτιδήποτε για τον σκελετό, προβάλλοντας το επιχείρημα πως για αυτόν θα μιλήσουν ανθρωπολόγοι και οστεολόγοι.

Ωστόσο, η κυρία Μενδώνη με την παρέμβαση της έκοψε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα, τονίζοντας παράλληλα, πως ακόμη ο σκελετός παραμένει στην Αμφίπολη, καθώς αναζητείται εργαστήριο και σύνθεση ομάδων από οστεολόγους, ανθρωπολόγους, αλλά και ιατροδικαστές.




 ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΟΥΝ ΕΔΩ....(!)  ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ …ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Ή ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ...; ΕΕΕΕ ; 



ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ


  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Βασίλης Τσακίρογλου



Τις πρώτες φωτογραφίες από τον σκελετό που βρέθηκε στον υπόγειο θάλαμο του Τάφου της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη το πρωί του Σαββάτου.

ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΈΠΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ..ΝΤΡΟΠΗ ..!!!





15:20
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε.

15:20
Ακόμη και οι λάμπες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανασκαφή ήταν τύπου ορυχείου, εξηγεί η κα Μενδώνη, λόγω των ειδικών συνθηκών στον Τύμβο Καστά. Γι' αυτό και ενεπλάκη η Εγνατία ΑΕ, κατόπιν πρόσκλησης της κας Μενδώνη. Η γ.γ. επίσης τονίζει ότι η Εγνατία ΑΕ δεν είναι ιδιωτική εταιρία.

15:16
Η κα Μενδώνη λέει ότι για το τυπικό του πράγματος, έχει εδώ και δύο μήνες ζητήσει από την κα Περιστέρη να ετοιμάσει τον φάκελο ώστε η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά να χαρακτηριστεί ως συστηματική. Επί του παρόντος θεωρείται σωστική. Όμως, ύστερα από την αποκάλυψη των πρώτων αγαλμάτων, ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ούτως ή άλλως, η σωστική επιχείρηση.

15:14
Λόγω κόπωσης, μάλλον, λέει η κα Μενδώνη, η κα Περιστέρη αναφέρθηκε σε εθελοντές, ενώ στην ουσία επρόκειτο μόνο για μία και μόνη συνεργάτιδά της. Η γ.γ. του ΥΠΠΟ διαψεύδει ότι υπάρχει ζήτημα εθελοντών στην ανασκαφή. Το συνεργείο απαρτίστηκε από μόνιμους εργατοτεχνίτες του ΥΠΠΟ, λέει η κα Μενδώνη.

15:13
Αφορμής δοθείσης, η κα Μενδώνη λέει ότι είναι τεράστιας σημασίας η σύνθεση μιας ομάδας επιστημόνων που θα αναλάβει με ενιαία ανθρωπολογική προσέγγιση τη μελέτη του σκελετού. Γι' αυτό και καθυστερεί η σχετική ανάθεση, έως ότου εντοπιστεί αυτή η ομάδα. 

15:13
Η κα Λίνα Μενδώνη φαίνεται δυσαρεστημένη από τη σιωπή της κας Περιστέρη και την άρνησή της να δώσει λεπτομέρειες για τον σκελετό, εξού και πήρε το λόγο η ίδια. 

15:13
Εξηγεί ότι το κρανίο του σκελετού βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το όρυγμα. Ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η γνάθος. Υπάρχουν πολλά οστά, όμως η λεκάνη έχει βρεθεί θρυμματισμένη από πτώση λίθων και έτσι είναι αδύνατον να διαγνωστεί αμέσως το φύλο του νεκρού. 

15:12
Παρεμβαίνει η

Αμφίπολη ...Κ .Περιστέρη -παρουσίαση της ανασκαφής ΣΕ live blog



«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της επικεφαλής της ανασκαφής - «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου» αποκάλυψε.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο

ΕΡΕΥΝΑ : Τα μυστικά της Κολχίδας


Μια νέα μελέτη Γεωργιανών γεωλόγων αναφέρει ότι ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος είναι μεν προϊόν της πλούσιας φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων, ωστόσο έχει ρίζες σε ιστορικά δεδομένα

Ο γνωστός μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος, του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας είχε ένα -ιστορικό- «χρυσό» υπόβαθρο. Αυτό έχει να κάνει με την ύπαρξη άφθονου χρυσού σε εκείνη την περιοχή του Εύξεινου Πόντου (σημερινή Γεωργία), σε τέτοιο βαθμό που ψήγματα του πολύτιμου μετάλλου παρασύρονταν από

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Εργασίες -ΒΙΝΤΕΟ




Μεταφέρονται οι πλάκες από τη λίμνη Κερκίνη στον τάφο της Αμφίπολης




Πλάκες με γραφή στη λίμνη Κερκίνη ανήκουν στον περίβολο του τάφου της Αμφίπολης

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟ ΕΠΣΤΡΕΨΕ ...



Ομιλία του κ. Κώστα Τασούλα στο επίσημο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη συμβολή του πολιτισμού στην Ανάπτυξη. Ο κ. Κ. Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας Γάλλο πολίτη που χθες επέστρεψε στην Ελλάδα αγγείο που είχε ιδιοποιηθεί πριν 40 χρόνια.

Ο Τασούλας  ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μόλις χθες έλαβε στα χέρια μέσω του διπλωματικού σάκου από την Μασσαλία το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος πολίτης, κάτοικος Μασσαλίας, 90 ετών, και τον οποίο είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών κολυμπώντας σε κρητική ακρογιαλιά.


Προ ημερών ο ίδιος Γάλλος πολίτης, τον οποίο ο κ. Κώστας Τασούλας συνεχάρη ενώπιον των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού, προσήλθε στο Ελληνικό Προξενείο στη Μασσαλία και παρέδωσε

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αρχαιότερος από ότι πίστευαν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων




Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : ΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΧΩΜΑ;




"Aνακαλύφθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα" όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. 

Το δεύτερο σκέλος της δήλωσης είναι ίσως μείζονος σημασίας, καθώς εδώ και καιρό λέμε ότι το ταφικό μνημείο είναι πολή μικρό για τον συνολικό όγκο του Τύμβου Καστά.

Μάλιστα οι γεωφυσικές έρευνες δείχνουν ότι μέσα στο λόφο βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένος ένας λαβύρινθος οικοδομημάτων

Αυτό σημαινει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ως προς την συγκεκριμένη ανασκαφή, και η πιθανότητα να κρύβει ιδιαίτερες ανακαλύψεις είναι αυξημένη. Αυτό ποπυ τώρα θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει το YΠ.ΠΟ είναι τι ακριβώς αναπαρίσταται στις ανθρώπινες παραστάσεις. Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονος ότι αποκαλύφθηκαν τώρα. Τόσο καιρό δνε τις είχαν δει;

Τη σημασία του μνημείου της Αμφίπολης επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπου και μίλησε για την πορεία των ερευνών στον αρχαίο τάφο.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης αξίας για τους Έλληνες – στην παρούσα δύσκολη συγκυρία – αλλά και για όλο τον κόσμο. Τόνισε, ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης είναι εξασφαλισμένη. «Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής. Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα».

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο

Αθλητικοί Σύλλογοι με αρχαιοελληνικά ονόματα ανά τον κόσμο



Με αφορμή τα 121α γενέθλια της Σπάρτα Πράγας, το Sport24 παρουσιάζει ομάδες που έχουν «δανειστεί» τα ονόματά τους από την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία. Από τον περίφημο Άγιαξ μέχρι τη Νέα Καληδονία και το Κονγκό!

Ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της Τσεχίας, η Σπάρτα Πράγας, γίνεται σήμερα (16/11) 121 ετών. Είχατε συνδέσει ποτέ το όνομά της με την αρχαία Σπάρτη;

Αν ναι, καλά κάνατε, αφού οι Βάκλαβ, Μπόχουμιλ και Ρούντολφ Ρουντλ, τα τρία αδέρφια που ίδρυσαν τη Σπάρτα, είχαν στο μυαλό τους την ελληνική πόλη όταν δημιουργούσαν την τσεχική ομάδα.

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό παράδειγμα, όπου η αρχαία Ελλάδα και η ελληνική μυθολογία έχουν ασκήσει επιρροή σε ομάδες, ακόμα και ολόκληρες λίγκες, από τη μια άκρη της Γης στην άλλη. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις που πρόσωπα και τοποθεσίες της αρχαιότητας έχουν δανείσει το όνομά τους σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους, και μάλιστα πολύ διάσημους, όπως ο Άγιαξ, η Μαρσέιγ, η Αταλάντα.

Η χάρη μας όμως φτάνει μέχρι και χώρες όπως η Κένυα, το Κονγκό, ο Νίγηρας, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γαλλική Γουιάνα και η Νέα Καληδονία, αλλά και σε αθλήματα που απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα, όπως το λακρός, το κρίκετ και το χόκεϊ επί πάγου.
Δείτε πώς η αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο αθλητισμό:

Οι πλημμύρες αποκάλυψαν ελληνιστικούς τάφους στη Λάρισα



Οκτώ τάφοι ελληνιστικής περιόδου ήρθαν στο φως στους Γόνους Λάρισας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια αγροτική περιοχή του Δήμου.
Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αγροτικό χωματόδρομο φέρνοντας στην επιφάνεια ευρήματα, που οδήγησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία να διερευνήσει το θέμα.
Η Υπηρεσία προχώρησε σε ανασκαφή και τελικά αποκάλυψε τους οκτώ τάφους, που σύμφωνα με

Όταν ο Θαλής έκανε εκτροπή ενός μεγάλου ποταμού


Γάλλος σπηλαιολόγος ανακάλυψε εκτροπή ποταμού για πολεμικούς σκοπούς από τον Θαλή τον Μιλήσιο για λογαριασμό του βασιλιά Κροίσου, το 550 π.Χ. «Μόλις ανακάλυψα μία απίστευτη σήραγγα στην περιοχή της Καππαδοκίας. Πρόκειται για ένα έργο εκτροπής ενός μεγάλου ποταμού για να δημιουργηθεί ένα πέρασμα και να γίνει δυνατή η διάβασή του.

Είναι πιθανότατα αυτό που ο περιγράφει ο Ηρόδοτος αποδίδοντάς το στον Θαλή, και μέσω του οποίου ο βασιλιάς Κροίσος πέρασε για να επιτεθεί στον πέρση γείτονά του, τον Κύρο Β”, το 550 π.Χ. », λέει ο γάλλος σπηλαιολόγος Ερίκ Ζιλί.

Ο Ζιλί θεωρεί πως βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Είχε

Micromeria acropolitana: Το αγριολούλουδο που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη, πουθενά αλλού στον κόσμο!



Εσείς την ξέρετε; Την έχετε συναπαντήσει σε κάποιο περίπατό σας στον ιερό βράχο;
Εγώ, πάντως, μόλις τώρα πληροφορήθηκα την ύπαρξή της. Και μου άρεσε που τα νέα ήταν (για μια φορά) ευχάριστα.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Δήλος :Αποκαλύφθηκε ένα αρχαίο εργαστήριο αγγειοπλαστικής

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
Αρχαία ερείπια και αντικείμενα σχετικά με τη θάλασσα-στο επίπεδο που ήταν κάποτε,  ακριβώς έξω από την ακτή του νησιού της Δήλου πίστευαν ότι ήταν τα ερείπια μιας αποβάθρας. Ωστόσο, μια επανεξέταση οδήγησε τους αρχαιολόγους σε διαφορετικό συμπέρασμα: ότι στο χώρο εκεί είναι ένα αρχαίο εργαστήριο αγγειοπλαστικής που  κάποτε βρισκόταν στην ακτή.

 6 πήλινα αγγεία και ένας κλίβανος είχαν βρεθεί ,ενσωματωμένα πια , στο βυθό της θάλασσας 
Τα ερείπια που βρίσκονται σε βάθος μόλις 1,5 έως 2 μέτρα στη βορειοανατολική ακτή της Δήλου κοντά στον αρχαίο οικισμό Σταδίου και τώρα πιστεύεται

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη :Έλληνες θα κάνουν την εξέταση του σκελετού -Τι αναμένουμε από το μνημείο




Μενδώνη: Με απόφαση Τασούλα θα κάνουν Έλληνες την εξέταση του σκελετού

Η γεωφυσική διασκόπηση στον τύμβο Καστά θα μας πει πώς θα συνεχίσουμε - Η έρευνα θα γίνει σε φάσεις, αρχικά στο άμεσο περιβάλλον του τάφου - Θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε DNA - Η μελέτη των ευρημάτων χρειάζεται πολύ χρόνο και δεν μπορεί να «επισπευθεί» όπως συνέβη με τις ανασκαφικές εργασίες, εξήγησε η γγ του υπ. Πολιτισμού

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ως προς το εργαστήριο και τους επιστήμονες που θα αναλάβουν τη μελέτη του ανθρωπολογικού υλικού το οποίο βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ωστόσο κάποιες άλλες έρευνες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως η ανασκαφική (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) ή είναι σε εξέλιξη, όπως η γεωφυσική διασκόπηση. Όσο για τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το μνημείο, αυτός σίγουρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί.


Η ανασκαφή ήταν εντατική, αλλά η μελέτη δεν μπορεί να επισπευσθεί

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να συντομευτούν, διότι χρειάζεται η παροχή των μέσων. Για παράδειγμα η ανασκαφή που έγινε επί

Αμφίπολη : Ένας πανομοιότυπος τάφος είναι εκεί ...

Πώς ένας παρόμοιος κιβωτιόσχημος τάφος σε μικρή απόσταση μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου του Τάφου της Αμφίπολης

Βασίλης Τσακίρογλου

Ο προθάλαμος του Τάφου III της Αμφίπολης. Διακρίνεται το μωσαϊκό με τους ρόμβους

Τάφος - καρμπόν 250 μέτρα από τον Τύμβο Καστά

Σε ελάχιστη απόσταση από την πολυσυζητημένη ανασκαφή στο Τύμβο Καστά, υπάρχει ένας άλλος, σχεδόν πανομοιότυπος κιβωτιόσχημος μακεδονικός τάφος. Περίπου τριακόσια μέτρα μακριά από το λόφο, σε παλαιότερη αρχαιολογική έρευνα, έχει αποκαλυφθεί ο λεγόμενος

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Νέο εύρημα στον Κεραμικό


Μια αττική επιτύμβια στήλη, που χρονολογείται την κλασική περίοδο, έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στον Κεραμεικό, όπου σε ένα μικρό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου συνεχίζονται οι έρευνες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Πρόκειται για τμήμα επιτύμβιας στήλης, που απεικονίζει ανάγλυφα σε πρώτο

Νέο εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο Διδυμότειχο

Νέες εντυπωσιακές παραστάσεις έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο μεγάλο ψηφιδωτό που αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού στην Πλωτινόπολη του Διδυμότειχου.


Στα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου κυριαρχούν ιχθυοκένταυροι, δελφίνια, Νηρηίδες, αλλά και ο νεαρός Έβρος, γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, που αναδύεται από το νερό, αποκαλύφθηκε φέτος μία παράσταση με θαλάσσιο ίππο και δύο έρωτες, που συμπληρώνουν διάχωρα με πτηνά και φυσικά μοτίβα. Ο ένας κρατάει τα χαλινάρια του ίππου και ο άλλος το κεφάλι του σε στάση «σκεπτόμενος».

ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ - -Φωτ αρχείο ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου με το εξαιρετικά ασυνήθιστο για την περιοχή θέμα, με τα θαλάσσια, μυθικά όντα.

«Είναι μια εντυπωσιακή παράσταση που όταν αποκαλυφθεί στο σύνολό της θα φέρει στο φως έναν ''θαλάσσιο θίασο'', με δελφίνια, ερωτιδείς, Νηρηίδες, που

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ -ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;


Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος"

Παρατηρούμε ότι το ΥΠΠΟ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κάνει αναφορά για "αφηρωισμένο"νεκρό όπως επίσης ότι "στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του".

Δηλαδή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για αφηρωισμένο νεκρό. ΓΙΑΤΙ ; Από που τοσυνάγουν αυτό ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο εκτός από την ανεύρεση του σκελετού.Μας το είπαν μόλις βρήκαν τον νεκρό άρα ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ που δεν το έχουν ανακοινώσει.

Επίσης ένα άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι αναφέρεται " στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές". Πως το ξέρουν ; Αυτό το λένε με σιγουριά. Μήπως βρέθηκαν καισημάδια προσφορών ή εναγισμών που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πολύ πιθανόν.

Με μεγάλη πιθανότητα λοιπόν έχουν βρει κάτι και μάλιστα

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.Ε.Ε. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Σαν παλαιοανθρωπολόγο, τον μόνο που διαθέτει ανάλογη οργανική θέση για όλη την Ελλάδα στο Υπουργείο Πολιτισμού, ένα είναι το ερώτημα: Αφού δεν είναι ανθρωπολόγος, αλλά αρχαιολόγος, ποίον συμβουλεύεται η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για παλαιοανθρωπολογικά ζητήματα, όπως π.χ. σχετικά με το σκελετό από τον Τύμβο της Αμφίπολης;

Σε ποίους έχει ανατεθεί και από πότε η μελέτη των οστών που βρέθηκαν εκεί; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι για το συγκεκριμένο προβληματισμό θα ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί η ανασκαφέας κ. Κ. Περιστέρη. Υπό την ασφυκτική όμως εποπτεία (πολιτική, διοικητική και αρχαιολογική) της κ. Μενδώνη, ένα ανάλογο ερώτημα θα ήταν παραπάνω από άστοχο, ακριβώς επειδή αν η κ. Περιστέρη πει οτιδήποτε δεν αρέσει στην πολιτική ηγεσία, την επομένη θα βρεθεί εκτός σκηνικού. Αυτή ήταν και δυστυχώς παραμένει η ελληνική πραγματικότητα.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, ήδη από τις 19 Αυγούστου 2014 η Ανθρωπολογική Εταιρείας Ελλάδος ρωτούσε: Όταν με το καλό προχωρήσει η ανασκαφή και ανοίξει ο τύμβος της Αμφίπολης, ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν επίσης ανθρώπινα οστά. Αυτών άραγε, ποίος θα αναλάβει την παλαιανθρωπολογική μελέτη;

Μήπως κάποια από τις αδρά αμειβόμενες Υπηρεσίες Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο των οποίων ψευδώς αναγράφεται ότι δήθεν διαθέτουν ανθρωπολόγους, ενώ η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στους 100 περίπου υπαλλήλους τους δεν υπάρχει αυτή την ώρα ούτε ένας (παλαιο)-ανθρωπολόγος; Στο παραπάνω ερώτημα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμμία απάντηση, παρόλο που ο Νόμος προβλέπει ότι αυτή θα ’πρεπε να δίνεται το πολύ εντός διμήνου. 


Επισημαίνεται επίσης ότι τμήμα της παραπάνω επιστολής έχει αναρτηθεί 1-10-2014 και στη

διαδικτυακή διεύθυνση ΕΔΩ

Γιατί τέλος πάντων επιμελώς αποκρύβεται σε ποίον έχει

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ :Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ


Και τελικά  το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».

Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην

Αμφίπολη : Τα βασικά βήματα για την ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού



Πέντε βασικά βήματα για την ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος τελικά είναι ο νεκρός του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Επίσης οι επιστήμονες κρίνουν πως πρέπει να γίνει η εργαστηριακή ανάλυση DNA για να συσχετιστεί με το γενετικό προφίλ των νεκρών των Βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Έτσι, θα υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Με την ονοματολογία να οργιάζει, για το σε ποιόν πραγματικά ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και αναφέρουν πώς πρέπει να γίνουν ειδικές αναλύσεις για να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα.

Ο ανθρωπολόγος-ανατόμος δρ. Θεόδωρος Αντίκας, ο επιστήμονας που έκανε την αξονική τομογραφία στα οστά του Φιλίππου αναφέρει τα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν για να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει ο σκελετός στο μνημείο της Αμφίπολης.  

(1) Θα πρέπει λοιπόν να γίνει προσεκτικός καθαρισμός των οστών από ξένες ουσίες, ανόργανες ή οργανικές,

 (2) Να γίνει

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ...ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ...ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ,ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ .. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ...4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη. .......ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ....ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.



Εν τω μεταξύ .
Aγωνία για το εάν βρέθηκε ο σκελετός της μητέρας του Μ.Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα έχει καταλάβει τους αρχαιολόγους. Η πρώτη απάντηση που πρέπει να δοθεί, με εξέταση DNA, είναι αν πρόκειται για σκελετό άνδρα ή γυναίκας. Στην πρώτη περίπτωση, του άνδρα δηλαδή, αν ο νεκρός είναι Mακεδόνας μέλος της βασιλικής οικογένειας ή κάποιου στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα έπρεπε να βρεθούν υπολείμματα καύσης του νεκρού μέσα σε λάρνακα.

Εκτός βέβαια και αν είναι τα οστά ενός εκ των τυμβωρύχων που έπεσε νεκρός και τον παράτησαν οι σύντροφοι του, αλλά σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει ερώτημα για το πώς εξαφανίστηκε ο νεκρός της ταφής

Στην δεύτερη περίπτωση, όπου ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα, υπάρχει και άλλο ενδεχόμενο. Τα  οστά να ανήκουν στην Ρωξάνη, η οποία δεν ήταν μακεδόναε για να έχει γίνει καύση του σώματος πριν την ταφή, αν αυτό συμβαίνει τότε κάπου εκεί κοντά θα πρέπει να βρεθεί και η ταφή του Αλέξανδρου Δ’.

Όμως σύμφωνα με το xronometro.gr το πιο ισχυρό σενάριο, αν  συνδυάσουμε την εύρεση των οστών και με τα υπόλοιπα ευρήματα του τάφου, προκύπτει ότι η ταφή να είναι της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας, άποψη που έχουν υποστηρίξει γνωστοί αρχαιολόγοι. Βέβαια, σύμφωνα με τις πηγές ο τάφος της βρίσκεται στην Πύδνα, εκεί που την δολοφόνησαν οι συγγενείς των θυμάτων της και όπου σύμφωνα με τις διασωθείσες πληροφορίες δεν προηγήθηκε της ταφής, καύση, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι άνθρωποι από το περιβάλλον της να μετέφεραν τα οστά και να την έθαψαν στην Αμφίπολη.

Μια εξέταση των οστών από ειδικούς ανθρωπολόγους ίσως δώσει σχετικά εύκολα μια πρώτη απάντηση, αφού στην περίπτωση που τα οστά ανήκουν στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να φέρουν εμφανή ίχνη από τραύματα εξαιτίας του λιθοβολισμού και ιδιαίτερα στο κρανίο.

Για την Ολυμπιάδα, υπάρχουν και μια σειρά άλλα στοιχεία που συνηγορούν ότι μπορεί να της ανήκουν τα οστά. Οι δύο γυναικείες μορφές των γλυπτών που αποδόθηκαν ως Καρυάτιδες, αποδεικνύεται σε αυτή την περίπτωση ότι ίσως είναι Κλώθωνες του Διονύσου και τοποθετήθηκαν εκεί ως δηλωτικό του γεγονότος ότι η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου ήταν μυημένη τόσο στα Καβείρια όσο και τα Διονυσιακά μυστήρια. Επιπλέον, ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα είναι η αποκωδικοποίηση του ψηφιδωτού με την παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης. Αποδεικνύεται σε αυτό το ενδεχόμενο ότι ο  «Πλούτωνας» φέρει την μορφή του Φιλίππου του Β’ με στεφάνι ελιάς, ενώ η «Περσεφόνη», φέρει την μορφή της Ολυμπιάδας, η οποία ως ανήκουσα στην φυλή των Μολοσσών ήταν κοκκινομάλλα και όχι ξανθομάλλα που θέλει η μυθολογία της Περσεφόνη… αν προσέξετε το ψηφιδωτό δεν θα δυσκολευτείτε να διαπιστώσετε το κόκκινο χρώμα των μαλλιών της.


Επιμενει στην άποψή της ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό, η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακάλυψη σκελετού στον τύμβο Καστά, η κυρία Περιστέρη έδειξε να ξαφνιάζει ακόμα και τις κυρίες Παναγιωταρέα και Μενδώνη, όταν εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο τάφος ανήκει σε άνδρα, στρατηγό.

Ταυτόχρονα η ίδια πήρε αποστάσεις από την άποψη ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Πάντως η άποψη αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την μέχρι τώρα αίσθηση που είχαν στο ΥΠ.ΠΟ ότι μάλλον επρόκειτο για σκελετό γυναίκας. Μέχρι την οριστική ταυτοποίηση του νεκρού, θα ακούσουμε πολλές αντικρουόμενες απόψεις








Βρέθηκε ο νεκρός της Αμφίπολης!





Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος! Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.

«Περιμένετε λίγο, κάντε λίγη υπομονή», απάντησε η Άννα Παναγιωταρέα στις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των δημοσιογράφων.

Όπως ανακοινώθηκε, στον τρίτο θάλαμο,βρέθηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πορόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.




Επίσης εντός του τάφου παρατηρήθηκε επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 και μήκους 2,35 μέτρων. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκαλύφθηκε ότι εντός του τάφου υπήρχε ξύλινο φέρετρο, κάτι που αποδεικνύεται από περίπου 20 διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά όπως επίσης οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά του φερέτρου.


Συγκεκριμένα, το Δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει:

«Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).






2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.




5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.




7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).






9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.





13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση».
















Βεργίνα :Στο φως ασύλητος τάφος από την εποχή του M.Αλεξάνδρου

Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος ασύλητος κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος .

Ένας μεγάλος κτιστός τάφος, που μάλιστα είναι ασύλητος, βρέθηκε στο νεκροταφείο των Αιγών, στη Βεργίνα, όπως ανακοίνωσε μέσω κοινωνικού δικτύου  η υπεύθυνη εκεί αρχαιολόγος των ανασκαφών, Αγγελική Κοτταρίδη.

Μάλιστα, στον τάφο, ο οποίος φέρεται να ανήκει σε άνδρα που πέθανε στα

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Πως ντύθηκε με μάρμαρο ο τύμβος στην Αμφίπολη


Για τους ιδιοκτήτες του αρχαίου λατομείου της Θάσου η δουλειά ήταν χρυσοφόρα καθώς το ταφικό μνημείο που θα χτιζόταν στην Αμφίπολη ήταν τεράστιο και αυτός που έκανε την παραγγελία ήθελε να το «ντύσει» εξ ολοκλήρου με κατάλευκο μάρμαρο Θάσου.

Έχοντας μελετήσει επί σειράν ετών τα σχεδόν 70 αρχαία λατομεία της

Οδικά έργα αποκάλυψαν τάφο της κλασικής περιόδου στη ΒΔ Πελοπόννησο

Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν έρθει στο φως στην περιοχή της Κυλλήνης, λίγο έξω από το χωριό της Κάτω Παναγιάς, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.



Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός δρόμου που συνδέει το λιμάνι της Κυλλήνης με την νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου . Οι φορείς που σκόνταψε πάνω στα ευρήματα ειδοποίησαν άμεσα  την τοπική αρχαιολογική εφορεία, οι  οποίοι με τη σειρά τους

Ελληνική από το 1500 π.Χ η Αλικαρνασσός

Και άλλα ελληνικά ευρήματα , που χρονολογούνται πριν από 3.500 χρόνια βρέθηκαν στην Αλικαρνασσό .


Οι αμφορείς και τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτήν την ανασκαφή μας δείχνουν ότι η νεκρόπολη στην περιοχή χρονολογείται στις αρχές της Εποχής του Χαλκού . Βρέθηκαν  49 νέα αντικείμενα από την μυκηναϊκή εποχή. σε νεκρόπολη που ανασκάπτεται εδώ και πολύ καιρό "Ο αριθμός των μυκηναϊκών αντικειμένων αυξήθηκε σε 248 με αυτά  τα  Μυκηναϊκής αντικείμενα . Ήταν ένας  από τους πρώτους  οικισμούς της εποχής

Πηγή


Δες εδώ ευρήματα της ανασκαφής πριν ένα χρόνο...

Μυκηναϊκά ευρήματα στην Αλικαρνασσό










Αμφίπολη : Ο Τρίτος θάλαμος ανασκάπτεται


Φωτ Αρχείου 

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου στο μνημείο Καστά μπορεί να υπάρχει ταφικός χώρος για υποδοχή μιας ή περισσότερων τάφων. 
 
Ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,5 μέτρα το βάθος του ορύγματος (διαστάσεων 4Χ 2,10 μ.) στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο, το οποίο ανασκάπτεται ακόμα για την απομάκρυνση της επίχωσης άμμου!
 
Τόσο είναι μέχρι στιγμής το βάθος του ορύγματος από το ύψος του κατωφλιού, μπροστά από τη θύρα, ως το σημείο που έχει ανασκάψει για να βρει στο όρυγμα φυσικό έδαφος η αρχαιολογική ομάδα υπό την κυρία Κατερίνα Περιστέρη… Αξίζει να σημειωθεί ότι αγγίζει τα 8,5 μέτρα συνολικά το βάθος του τρίτου θαλάμου από τη θόλο του ως το σημείο που ως τώρα έχει φτάσει η σκαπάνη.
 
Οι διαστάσεις και το βάθος του τεχνητού ορύγματος, που ανασκάπτεται ακόμα για να απομακρυνθεί η επίχωση άμμου, μειώνουν, κατά την εκτίμηση αρχαιολόγων, τις πιθανότητες να το έχουν δημιουργήσει αρχαίοι τυμβωρύχοι - πρέπει όμως να απαντηθεί από ποια αιτία προκλήθηκε η αναστάτωση στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου ή ποιος την προκάλεσε.
 
Το μέγεθος του ορύγματος καθιστά, κατά την άποψη ειδικών, πιο πιθανή πλέον

Αμφίπολη: Μια Αμερικανίδα αρχαιολόγος λέει...


Η αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ για την Αμφίπολη: "Εκεί είναι θαμμένο ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κόσμου"


Eνδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία δημόσια τοποθέτηση της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ. Συγκεκριμένα, η Ντόροθι Κινγκ γράφει ότι «οι αρχαίοι ανήγειραν μνημεία και τοποθετούσαν αγάλματα στο πλαίσιο προπαγανδιστικών εκστρατειών. Τόσο η ιστορία όσο και η αρχαιολογία ανέκαθεν υπήρξαν κομμάτι της ταυτότητας ενός έθνους. Εξακολουθούν, δε, να χρησιμοποιούνται για προπαγανδιστικούς σκοπούς έως σήμερα. Κάποιες φορές αυτό είναι κακό, κάποιες φορές καλό.

» Τα γλυπτά του Παρθενώνα που ο λόρδος του  Έλγιν μετέφερε στο Λονδίνο διαδραμάτισαν ρόλο πρώτης τάξεως πρεσβευτών για λογαριασμό των Ελλήνων στην αρχή του 19ου αιώνα. Βοήθησαν στο να καταλάβουν όλοι τελικά ότι η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική δεν ήταν ανώτερη της αρχαιοελληνικής, αντιθέτως, μάλιστα, ότι οι Ρωμαίοι είχαν αντιγράψει τους Έλληνες. Ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος παρέμεινε επί ένα τεράστιο χρονικό διάστημα κρυμμένος εξαιτίας της οθωμανικής κατάκτησης, ήταν άξιος θαυμασμού. Αυτό οδήγησε απευθείας στη διαμόρφωση ενός φιλελληνικού ρεύματος, χάρη στο οποίο συγκεντρώθηκαν κεφάλαια για την υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. Όποια και εάν είναι η άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας σήμερα για τον λόρδο του  Έλγιν, την εποχή που εκείνος έδρασε, οι ενέργειές του οδήγησαν απευθείας στο να συγκεντρωθούν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν όπλα, γεγονός που συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς.

 Προφανώς, δεν είναι κάθε προπαγάνδα απαραιτήτως καλή ή ιστορικά τεκμηριωμένη. Η ονομασία "Ρουμανία", για παράδειγμα, σημαίνει "γη των Ρωμαίων", παρόλο

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, οι ανασκαφείς έχουν φτάσει σε βάθος δύο μέτρων.





Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού του λαβυρίνθου του τύμβου Καστά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού στην Αμφίπολη. Στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, οι ανασκαφείς έχουν φτάσει σε βάθος δύο μέτρων.

Την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού θα κάνει νέες ανακοινώσεις.

Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και έκανε λόγο για «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσει με νέες έρευνες την εβδομάδα που μας έρχεται.

Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Έγχρωμη αναπαράσταση από το εσωτερικό του μνημείου της Αμφίπολης

Έγχρωμη αναπαράσταση από το εσωτερικό του μνημείου της Αμφίπολης, παρουσίασε σήμερα ο ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος.



Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Αυτήν την αναπαράσταση, θα την ονόμαζα χαριτολογώντας του Υπουργείου, διότι βασίζεται μόνο στα χρώματα που έχουν βρεθεί μέσα στο μνημείο και τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, έχω χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτό και όσες φωτογραφίες μπόρεσα να ανακαλύψω με ορατά ίχνη χρωμάτων, προκειμένου να αποδώσω, όσο είναι εφικτό, την χρωματολογική σύνθεση του μνημείου. Δυστυχώς, η δημόσια έκκληση μου για την παροχή κάποιων χρωματολογικών πληροφοριών που θα με βοηθούσαν στην καλύτερη αναπαράσταση δεν εισακούστηκε, οπότε προχώρησα σε αυτή την πρώτη φάση με όσα χρώματα γνώριζα και μόνο».

Προορισμός Ελλάδα ...


Προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο «Καβίρειο»


Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο και ιερό «Καβίρειο», έξω από τη Θήβα, με στόχο το μνημείο να αναδειχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί επισκέψιμο.

Μάλιστα, όνειρο των εμπλεκόμενων στην προσπάθεια είναι να ανέβουν και πάλι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο. 

Το αρχαίο θέατρο και ιερό «Καβίρειο», που βρίσκεται περίπου 5χλμ δυτικά των Θηβών, επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα- Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα» Σταύρος Μπένος, ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου και η έφορος της Θ' ΕΠΚΑ Αλεξάνδρα Χαραμή, προκειμένου να δουν από κοντά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται.