ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ελληνικά νησιά: Από πού πήραν το όνομά τους…



  Ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού….. Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα…. Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα.
Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των Ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα. Όπως τα παρακάτω:


Σύρος: Η Σύρος γεννήθηκε ιστορικά  κάπου στην τρίτη χιλιετία π.Χ. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας έχουν εντοπιστεί στη ΒΑ πλευρά του νησιού στη Χαλανδριανή (τάφους και κτερίσματα), και στο Καστρί,(οχυρωμένος οικισμός) στο γειτονικό ύψωμα. Η πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον Όμηρο που την αναφέρει ως «Συρίη» και την αποκαλούσε από τότε ως «δίπολις», δηλαδή είχε δύο πόλεις: την Ποσειδωνία και τη Φοινική

Σκύρος: Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».

Ανάφη: Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Μύκονος: Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Βλαδίμηρος Δημητρίου: Ο πρώτος πρόεδρος της ενωμένης Αργεντινής ήταν Έλληνας



Βλαδίμηρος Δημητρίου: Ο πρώτος πρόεδρος της ενωμένης Αργεντινής 


Σε ολόκληρη την γη ζουν μέχρι σήμερα διασκορπισμένοι εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι ενδέχεται να μιλούν διαφορετική γλώσσα, να έχουν διαφορετική πίστη αλλά όλοι μαζί και ο καθένας τους ξεχωριστά διαφυλάττουν ως το πιο ανεκτίμητο φυλαχτό την καταγωγή τους και μοιράζουν τους απλόχερα κάθε είδους γνώση.

Στο προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για δύο από τους μεγαλύτερους εθνικούς ήρωες της Αργεντινής, οι οποίοι ήταν ελληνικής καταγωγής και πολέμησαν ανιδιοτελώς στο πλευρό των ντόπιων πληθυσμών, προκειμένου να αμυνθούν στις ανηλεείς σφαγές των Ισπανών.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον πρώτο Πρόεδρο της ενωμένης Αργεντινής Δημοκρατίας, το όνομά του οποίου ήταν Βλαδίμηρος Δημητρίου και ήταν μετανάστης 4ης γενεάς. Ανέβηκε στο αξίωμα αμέσως μετά τον εμφύλιο που βασάνιζε την χώρα. Κάτι που δείχνει όσο μεγάλη εμπιστοσύνη οι εγχώριοι κάτοικοι στους Έλληνες.

Μετράει βέβαια και το γεγονός ότι από τα πολύ αρχαία χρόνια ζούσαν πολλοί Έλληνες εκεί, όπως και στην ευρύτερη περιοχή.Η καταγωγή του Δημητρίου ήταν από

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«Τρεις αρχαίοι Έλληνες στις προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς»



Ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Μέγας Αλέξανδρος αναδείχθηκαν ανάμεσα στις 10 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Τουλούζης.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Γιουνγκ-Χο Εόμ του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), κατέταξαν τις διεθνείς προσωπικότητες με κριτήριο τους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται στα περίπου 31 εκατ. λήμματα-άρθρα της Wikipedia, η οποία, με τις εκδόσεις της σε 287 διαφορετικές γλώσσες, αποτελεί το μεγαλύτερο αποθετήριο παγκόσμιας γνώσης.
Οι επιστήμονες αντιμετώπισαν τη Wikipedia ως ένα δίκτυο άρθρων. Όσο περισσότεροι είναι οι σύνδεσμοι του δικτύου προς ένα άρθρο, τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η επιρροή του ονόματος που αντιστοιχεί σε αυτό το λήμμα.

Ο αριθμός αυτών των «εισερχόμενων» συνδέσμων καταγράφηκε μέσω του αλγόριθμου

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ένας ιδιώτης κατέστρεψε... 500 μ. της αρχαίας Ιεράς Οδού στην Νάξο! Ένας άλλος... έκοψε την αρχαία Ιερά Οδό Αθηνών - Ελευσίνος...

ΒΙΝΤΕΟ

«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)
H καταστροφή της αρχαίας Ιεράς Οδού της Νάξου (Φωτ. Naxos-news)

Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης 


Ένα τεράστιο έγκλημα κατά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συντελέσθηκε στην Νάξο - και δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο! Ένας... ιδιώτης (;) έκοψε και κατέστρεψε - σε μήκος τουλάχιστον 500 μ.! - το σημαντικότατο, όχι μόνον για την Νάξο, αλλά και για όλες τις Κυκλάδες, και τον ελληνισμό, σηματοδοτημένο και χαρακτηρισμένο «αρχαίο μονοπάτι του Ζα»! 

Το αρχαίο αυτό μονοπάτι ξεκινά από από την εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας Δανακού[1] - ένα κομβικό σημείο της πεζοπορικής διαδρομής προς την κορυφή του Ζα,

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Το μυστήριο των βυζαντινών σιαμαίων πριγκίπων

Ο τάφος των σιαμαίων πριγκίπων στο εσωτερικό της Παναγιάς της Βλαχέρνας στην Άρτα. 

Ένα βυζαντινό μυστικό που δεν αποκαλύφθηκε εδώ και οκτώ αιώνες. Ένας τάφος που, αν και ανοίχτηκε στο παρελθόν, δεν ανακάλυψε κανείς το μυστικό του.



Ένα βυζαντινό μυστικό που δεν αποκαλύφθηκε εδώ και οκτώ αιώνες. Ένας τάφος που, αν και ανοίχτηκε στο παρελθόν, δεν ανακάλυψε κανείς το μυστικό του.

Ένα έμμετρο επίγραμμα χαραγμένο στην επιφάνεια του τάφου που, αν και «μιλούσε», δεν κατάφερε κανείς ώς τώρα να ακούσει. Και μια

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Στην Κωνσταντινούπολη "Τούρκοι" λένε σε Έλληνες επισκέπτες: «Ο τόπος αυτός είναι δικός σας»!



                 Στην Κωνσταντινούπολη "Τούρκοι" λένε σε Έλληνες 

επισκέπτες: «Ο τόπος αυτός είναι δικός σας»!        
Ο φανατισμός των Ισλαμιστών στην Τουρκία δεν επιτρέπει διαφοροποιήσεις ειδικά σε θέματα θρησκείας. Αυτό όμως που δεν επετεύχθη με «ζεϊμπέκικα και κουμπαριές» το πράττει η Ορθοδοξία αφού είναι έκδηλο σε πολλούς Τούρκους το Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Αν καί οι λιγοστοί Σελτζούκοι άλλαξαν τον εθνοθρησκευτικό χαρακτήρα εκατομμυρίων Ελλήνων (Μικρασίας, Θράκης, Πόντου κ.α.) που λόγω βίας ή συμφερόντων εξισλαμίσθηκαν ακόμα και επιφανειακά, σήμερα μία κρυμμένη Ορθόδοξη θρησκευτικότητα εκδηλώνεται από τους απογόνους τους.

Οι κρυπτοχριστιανοί αποτελούν για το Πατριαρχείο ένα κρυφό ποίμνιο τραγικών θυμάτων μιας αυταρχικής διοίκησης αιώνων.

Ζουν παντού. Κυρίως στον Πόντο που ίσως είναι 2 εκατομμύρια! Έρημοι ναοί λειτουργούν και ξαφνικά γεμίζουν κρυπτοχριστιανούς που κοινωνούν συνειδητά, νηστεύουν ακόμα και το λάδι όλα τα 5ήμερα της Μ. Τεσσαρακοστής.

Γράφονται συνθήματα σε τοίχους από νέους με αναζητήσεις: «Δεν θέλουμε να είμαστε πια μουσουλμάνοι. Θέλουμε να γίνουμε Χριστιανοί»! Τούρκοι λένε σε Έλληνες επισκέπτες: «Ο τόπος αυτός είναι δικός σας». Hos geldiniz! Φύλακες μνημείων λένε σε Έλληνες να μην πληρώνουν εισιτήριο γιατί «αυτά είναι δικά σας».

Δεν θεωρούν ευλογία απ’ τον Θεό το γεγονός ότι αδίκησαν

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο Παρθενώνας έχει ακόμη κρυμμένα πολλά μυστικά.


ΕΔΩ ΚΑΙ 230 χρόνια, η παράσταση που κοσμεί την 160 μέτρων ζωφόρο του Παρθενώνα, ενός κτίσματος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αρχιτεκτονική του δυτικού κόσμου, φαινόταν αρκετά απλή. Όλοι δέχονταν ότι απεικονίζει την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένος ο Παρθενώνας.

Αλλά μια συγκλονιστική ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις μούμιες της Αιγύπτου, μετά από μελέτες που έγιναν πάνω στη ζωφόρο του Παρθενώνα, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ιδέες που είχαμε έως τώρα γι’ αυτό το 2.500 ετών αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Αυτό υποστηρίζει η αρχαιολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζόαν Κόνελυ στο βιβλίο της The Parthenon Enigma (εκδ. Knopf).

Όπως αναφέρει η Κόνελυ: «Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η ζωφόρος

Θα ψάξουν για δεύτερο μηχανισμό Αντικυθήρων στο φημισμένο ναυάγιο



Αμερικανοί δύτες θα εξερευνήσουν εκ νέου το διάσημο ναυάγιο για νέα ευρήματα. Το έτος 80 π.Χ ένα ρωμαϊκό καράβι βυθίζεται ανοιχτά των Αντικυθήρων. Το 1900 Σύμιοι σφουγγαράδες εντοπίζουν το ναυάγιο σε βάθος 45-60 μέτρων. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα παράξενο αντικείμενο το οποίο η μελέτη του οποίου απέδειξε ότι ήταν ένα πολύπλοκο όργανο και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε. Το όργανο αυτό έγινε γνωστό ως «ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Έχουν γίνει δεκάδες μελέτες για τον μηχανισμό αυτό και έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για την ύπαρξη και λειτουργία του.

Στις ΗΠΑ γίνονται αυτό το διάστημα δοκιμές σε μια προηγμένη στολή κατάδυσης με την οποία θαλάσσιοι αρχαιολόγοι σκοπεύουν τον προσεχή Σεπτέμβριο να βουτήξουν στο ναυάγιο με στόχο να εντοπίσουν ένα δεύτερο μηχανισμό που πιθανώς να υπήρχε στο καράβι.

Οι υπάρχουσες στολές κατάδυσης δεν επιτρέπουν σε δύτες

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Βρήκαν αρχαίες ερωτικές επιγραφές

Σπείρες, χαράγματα πλοίων, τριγωνικά εγχειρίδια ήταν τα σχήματα που επέλεγαν για τις βραχογραφίες τους οι νεολιθικοί κάτοικοι της Αστυπάλαιας.

Αντεξαν στον χρόνο οι βραχογραφίες από τον 6ο και τον 5ο π.Χ. αιώνα


Ενα από τα πρώτα ευρήματα του επίκουρου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ανδρέα Βλαχόπουλου στο Βαθύ, στη χερσόνησο του Πύργου, ήταν βραχογραφίες της 4ης- 3ης χιλιετίας π.Χ.

Το 2013 έφερε και άλλα, απρόσμενα ευρήματα, τα οποία δίνουν μια διάσταση «ιδιωτικού βίου» των αρχαίων κατοίκων κατά τον πρώιμο 6ο και τον ύστερο 5ο αι. π.Χ. Πρόκειται για δύο ερωτικές επιγραφές, στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος.

«Εντοπίστηκε στην επίπεδη επιφάνεια μεγάλου βραχόλιθου αδρό, αλλά βαθύ χάραγμα δύο φαλλών, διατεταγμένων κατ' ορθή γωνία και με κυκλικό "κρίκο" ανάμεσά τους, που έφερε στιγμή στο κέντρο», είπε ο κ. Βλαχόπουλος.

Στην πλαϊνή, δυτική πλευρά του βράχου έχει λαξευτεί

Βιβλίο με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα ...


και άλλο ένα δείγμα του «υψηλού » πολιτισμού των Εσπερίων.


Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία τέτοια βιβλία τα οποία βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, ωστόσο μετά από έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τα άλλα δύο βιβλία ήταν τελικά φτιαγμένα από δέρμα προβάτου. Για το τρίτο πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία: η βιβλιοδεσία του έγινε με την τεχνική της Ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, μια διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα.

Πρόκειται για το βιβλίο του

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα του Αγίου Όρους



Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

Η "πνευματική κιβωτός" της Ορθοδοξίας


Σε μια εποχή που η τυπογραφία άνηκε ακόμη στο μακρινό μέλλον, τα χειρόγραφα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να διασωθούν οι αρχαίες γνώσεις στο διηνεκές.

Στο Μεσαίωνα, μια εποχή σκοταδισμού και θρησκευτικού φανατισμού, ορισμένα μοναστήρια λειτούργησαν –σε πείσμα της... κατεστημένης θεοκρατικής αντίληψης– και ως «κιβωτοί γνώσεων» διαφυλάσσοντας τα αρχαία κείμενα με τη μορφή χειρογράφων.

Τα χειρόγραφα αυτά αντιγράφονταν από μοναχούς μέσα στο ημίφως των μοναστηριακών εργαστηρίων, στα περίφημα καλλιγραφεία. Τα περισσότερα αρχαιοελληνικά κείμενα που διασώθηκαν ως τις μέρες μας, είναι αποτέλεσμα των ακατάπαυστων αντιγραφών, που γίνονταν σ’ αυτά τα εργαστήρια από ορισμένους γενναίους μοναχούς.

Άρωμα «δυτικής κουλτούρας»: Άγγλοι έτρωγαν παιδιά το 1610



Νέες έρευνες σε σκελετούς από το Τζέιμστοουν – την παλαιότερη αγγλική αποικία στην αμερικανική ήπειρο – δείχνουν πως σε δύσκολους καιρούς, οι κάτοικοι έτρωγαν ο ένας τον άλλον, αποκαλύπτοντας την πραγματική «φύση» των φραγκολεβαντίνων, η οποία κρύβεται σήμερα πίσω από γραβάτες και τεχνητά χαμόγελα.

 Συγκεκριμένα βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα ενός 14 χρονου κοριτσιού που υπήρξε θύμα αυτής της βάναυσης πρακτικής, γνωστής ως «κανιβαλισμός επιβίωσης». Τα σκελετικά ευρήματα χρονολογούνται από το χειμώνα του 1609-1610, κατά τον οποίο οι άποικοι λιμοκτονούσαν και αποφάσισαν να φάνε τα παιδιά τους, αντί για κάτι άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΛΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Έλληνες αρχαιολόγοι αναζητούν τα χαμένα χνάρια του πολιτισμού των Πτολεμαίων στον βυθό της Αλεξάνδρειας.

Γιγαντιαίες κατασκευές, δεκάδες ναυάγια και καταβυθισμένα λατομεία βρίσκονται διάσπαρτα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και πολλά τμήματα κτισμάτων με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Οι ενάλιες έρευνες προσέγγισαν το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας, τον ναό της