ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γενετικές εξετάσεις στον «Πλάτανο του Ιπποκράτη»

Στόχος είναι να καταχωριστεί σε βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κω λέγεται ότι είναι κλώνος του αρχικού, αρχαίου δέντρου .

Ουάσινγκτον 
Ο πατέρας της Ιατρικής λέγεται ότι δίδασκε στη σκιά ενός πλατάνου που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω.

Δυόμισι χιλιετίες μετά, δείγματα από ένα δέντρο που φέρεται να είναι κλώνος του Πλατάνου του Ιπποκράτη υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις.

Στόχος είναι να καταχωριστεί σε μια

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το συγκλονιστικό αντίο του Μάρκες

Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. 

Ένα πεζοποίημα του «Γκάμπο», όπως φώναζαν τον διάσημο συγγραφέα, το οποίο έγραψε όταν έμαθε ότι χρειάζεται να δώσει την έσχατη των μαχών, θεωρείται το στερνό του αντίο προς τους φίλους και τους αγαπημένους του.

Η αποχαιρετιστήρια επιστολή του:

«Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ.
Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι' αυτό που αξίζουν, αλλά γι' αυτό που σημαίνουν.

Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως.

Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόνταν.

Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου.

Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ' ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη.

Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ' αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...

Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ.

Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται!

Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους...

Έμαθα πως όλοι θέλουν

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Επαναλειτουργεί πλήρως έπειτα από 8 χρόνια το Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου


Την εικόνα και την αίγλη που του αρμόζει θα αποκτήσει στις αρχές του επόμενου μήνα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς μετά από 8 χρόνια υπολειτουργίας θα επαναλειτουργήσει πλήρως στην ανακαινισμένη του πλέον μορφή, με το κοινό να αποκτά επιτέλους πρόσβαση στην τελευταία, αλλά κατά γενική ομολογία πιο σημαντική πτέρυγα του ανακαινισμένου Μουσείου, όπου θα φιγουράρουν ο Δίσκος της Φαιστού, οι ''Θεές των Όφεων'' και τα υπόλοιπα ευρήματα- ''διαμάντια'' της Μινωικής Περιόδου.
  Η χαρμόσυνη

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Απειλείται η Μονή Σινά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Το σπουδαίο μνημείο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά
 απειλείται από... έναν απόστρατο Αιγύπτιο στρατηγό

Την κατεδάφιση ενός σπουδαίου μνημείου της ανθρωπότητας, ενός ιστορικού μοναστηριού, που προστατεύει η UNESCO, της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ζητά με αγωγή του στα αιγυπτιακά δικαστήρια ένας απόστρατος στρατηγός.

ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ...ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΑΒΑΣ

Ο Αχμέτ Ραγκάι Ατίγια ισχυρίζεται πως το μοναστήρι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου, ζητά να καταστραφεί εκ θεμελίων και να

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Οι Ελβετοί για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Την ανάγκη επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα επισήμανε ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθηγητής Ντουσάν Σιντιάνσκι, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με θέμα «Η Ευρώπη και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα- Κοινός τόπος».

Κατά την ομιλία του, ο δρ. Σιντιάνσκι αναφέρθηκε στην αντίθεση της Ελβετικής Επιτροπής στη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και με την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στη Βρετανία.

Τόνισε δε, ότι το αίτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μοναδική περίπτωση, που

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το πρώτο εργαστήριο ”αρχαίου DNA” θα φτιαχτεί στην Κρήτη

Το πρώτο εργαστήριο ”αρχαίου DNA” θα φτιαχτεί στην Κρήτη μετά τη συμφωνία Περιφέρειας -ΙΤΕ -Ένα εργαστήριο θα...αποκαλύπτει την ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Το πρώτο εργαστήριο... ”αρχαίου DNA” αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στην Κρήτη μετά τη σύμπραξη που αποφάσισαν να Κάνουν Περιφέρεια Κρήτης και ΙΤΕ!

Πρόκειται για ένα εργαστήριο που  έχει στόχο την ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του πολιτισμού του νησιού, του φυσικού πλούτου αλλά και των καταβολών της Κρητικής διατροφής. Η δημιουργία του πρώτου εργαστηρίου «αρχαίου DNA» θα αποτελέσει

Ο σμηναγός Αλέξης Μπρίντακ



Τιμή για τον πεσόντα θρύλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αλέξη Μπρίντακ θα αποτελέσει αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης , δίνοντας τα όνομα του πρόωρα χαμένου πιλότου μας σε χώρο –σύμβολο της Αεροπορίας μας!!

Ο Μπρίντακ δεν ήταν ένας τυχαίος αεροπόρος μαχητικών . Πραγματοποιούσε παράτολμες πτήσεις – στα μικρασιατικά παράλια –λένε εκείνοι που γνωρίζουν και οι θρύλοι γύρω από το όνομα του επιμένουν ότι πραγματοποιούσε εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις πάνω από Τουρκικά εδάφη δημιουργώντας «προβλήματα» στους …..απέναντι, υπερνικώντας τη λογική και ξεχνώντας τις μετριοπαθείς εντολές των ανωτέρων του . «Έκανε τους Τούρκους πιλότους να τα χάνουν κάθε φορά που απογειωνόταν στο Κεντρικό Αιγαίο …» λένε όσοι τον γνώριζαν στα ρέντινες και στα πολεμικά αεροδρόμια όλης της χώρας.

Ο παράτολμος πιλότος ξεκινούσε απ τη φωλιά των F-16 στην Αγχίαλο κι απογειωνόταν ενθυμούμενος πάντα τις διώξεις των Τούρκων κατά των Ελλήνων στην Πόλη καθώς και τις διώξεις της οικογενείας του στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη όπου είχε γεννηθεί. Βρέθηκε δεκάδες φορές σε απόσταση αναπνοής με Τούρκους πιλότους και κάθε φορά τους οδηγούσε σε ισάριθμες ταπεινωτικές ήττες στον κυνηγότοπο του Αιγαίου!!… Οι «Μαύρες» επιχειρήσεις ήταν το στοιχείο του . Το ρίσκο , το καθημερινό του όπλο. Ο κίνδυνος , μέσα στο DNA του…

Ο σμηναγός Αλέξης Μπρίντακ ήταν ο πρώτος πεσών της Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά

Η γενοκτονια των Ασσυρίων

Ένα άλλο αρκετά άγνωστο ιστορικό στοιχείο για τους Τούρκους είναι και η γενοκτονία των χριστιανών Ασσυρίων. Στις εφημερίδα της 25ης Οκτωβρίου του 1925 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του George Seldes που περιέγραψε τον διωγμό των Χαλδαίων Die Chaldäer χριστιανών της μεθορίου κοντά στην Mosul Μοσούλη από τους Τούρκους.


 Το άρθρο ήταν από την εφημερίδα Washington Post και ανέφερε τα εξής : Μοσούλη, Μεσοποταμία, 18 Οκτωβρίου. Σε ένα όμορφο χωρίο οάσεως ονομαζόμενο Zakho, στην βιβλική περιοχή πάνω στα αγγλοτουρκικά σύνορα, βρήκα σήμερα μάρτυρες για μια τρομερή τραγωδία την οποία με παρακάλεσαν να διηγηθώ στον χριστιανικό κόσμο. Είναι η ιστορία της εκτοπίσεως οχτώ χιλιάδων Χαλδαίων χριστιανών από την μεθόριο της πορείας τους προς το εσωτερικό της Τουρκίας και για το πώς οι Τούρκοι σκότωσαν άντρες, βίασαν γυναίκες και έριξαν παιδιά μέσα σε γκρεμούς.

 Είναι μια ιστορία βασανισμών με όρκο επάνω στην Βίβλο από κοινοτάρχες και ιερείς των χωριών και επιβεβαιωμένη από τον αρχιεπίσκοπο τους Τιμόθεο, τον πνευματικό τους αρχηγό. «Θα πιστέψει ο χριστιανικός κόσμος ότι μπορούν σήμερα να συμβούν τέτοια πράγματα;», με ρώτησε ο αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος, όταν ο μουχτάρης (δήμαρχος), της Murga γονάτισε και μου διηγήθηκε την ιστορία αυτή. Αυτά που μου είπε ο Μουχτάρης στα αραβικά ήταν τα εξής :

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κωνσταντινούπολη: Βρέθηκε η χαμένη Ι. Μ. Αγίας Σκέπης μετά 800 χρόνια


του Νίκου Χειλαδάκη

Σαν μεγάλο θαύμα παρουσίασαν οι Τούρκοι την ανακάλυψη οχτακόσια χρόνια μετά, όπως το τονίζουν ιδιαίτερα, της χαμένης ιεράς μονής της Aγίας Σκέπης στον Βόσπορο που την είχε οικοδομήσει ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Μανουήλ ο Κομνηνός!

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό

Για πρώτη φορά ανάγνωση μοναδικού κειμένου στην γλώσσα των Θρακών

Για πρώτη φορά  ανάγνωση μοναδικού κειμένου στην γλώσσα των Θρακών του 5ου π.Χ. αι.  Κείμενο χαραγμένο στο χρυσό «δακτυλίδι του Εζέροβο»


Πρόκειται για κείμενο 61 χαρακτήρων του μεγαλογράμματου αττικού-ιωνικού αλφαβήτου, σε συνεχή λόγο - μη χωριζόμενο σε λέξεις - ανερμήνευτο έως σήμερα, κατά την επίσημη εκδοχή.

Το αρχαίο κείμενο είναι χαραγμένο στην πλάκα χρυσού δακτυλιδιού, το οποίο φορούσε διαπρεπής άνδρας της αρχαίας μεγάλης θρακικής Σαπαϊκής χώρας ή της αρχαίας χώρας των Βησσών Θρακών, που συμπίπτει με την σημερινή περιφέρεια Βορισογράδσκο της Βουλγαρίας (χωριό Εζέροβο).


Το «μυστικό» του χρυσού δακτυλιδιού, έπειτα από 25 αιώνες, που κρατήθηκε στο σκοτάδι,  απακαλύψε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο θρακικής καταγωγής καθηγητής (εκ Ξάνθης) Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης. Αποτέλεσμα πολυετούς ερεύνης του, με την οποία κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ένα μοναδικό κείμενο, γραμμένο στην γλώσσα των Θρακών του 5ου π.Χ. αι.! Η ανάγνωση του «χρυσού δακτυλιδιού» πραγματοποιήθηκε - για πρώτη φορά παγκοσμίως! - σε διάλεξη του καθηγητού την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 9 Απριλίου στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος (Πανεπιστημίου 30).


 Από την ανάγνωση του επιγράμματος του χρυσού δακτυλιδιού του Εζέροβο, προκύπτουν: - Η εξιστόρηση γεγονότων που αναφέρονται από πλείστους όσους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, τραγικούς και ιστορικούς. - Ποιος και τι ήταν αυτός που

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΝΕΑ ΑΘΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, οχτακοσίων χρόνων, από την εποχή των Παλαιολόγων, η οποία μάλιστα για ένα διάστημα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους με την ονομασία Molla Gürani Camii και το κτίσμα της οποίας είναι υπό την προστασία της UNESCO για την μεγάλη πολιτιστική της άξια, σήμερα εγκαταλειμμένη έχει μετατραπεί σε… τουαλέτες, ενώ με μπετόν κτίστηκαν οι πύλες της και καλύφθηκε με
σοβάδες, κακότεχνες μπογιές και…καπλαμάδες, όπως αποκαλύπτει η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Cumhuriyet. Αλλά το νέο αυτό μεγάλο σκάνδαλο δεν σταματά εδώ. Στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας στήθηκε ένα

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο ύμνος της Κινέζας Χου – Κάι για τον Ελληνισμό, που καταστρέφουν εδώ και αιώνες οι “άρειοι” ούνοι.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΟΥΝΟΣ – ΣΕΛΤΖΟΥΚΟΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΥΘΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.
Η Κινέζα Χου Κάι αποκρυπτογραφεί τον Ελληνική πνοή του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Προέδρου Μάο:


Ναι, Κίνα και Ελλάδα, δύο χώρες που έχουν την ίδια μεγάλη ιστορία. ΄Οταν σήμερα γυρίζουμε το κεφάλι μας να κοιτάξουμε πίσω, όχι τόσο μακριά, όχι πιο πολλά από 2500 χρόνια, τι μπορούμε να δούμε;
Εγώ, ως μια κινέζα, βλέπω την κορυφαία σοφία, την βαθιά αγάπη για όλα τα ωραιότατα πράγματα, την ακούραστη αναζήτηση ψυχικής αρετής, τον…
πόνο και την δίψα για την ελευθερία, τον σκληρό αγώνα για την εθνική απελευθέρωση από τη ξένη εισβολή, γενικά, το πνεύμα της αναζήτησης της καλύτερης ανθρωπότητας, και όλα αυτά τα βλέπω στην Κίνα, την πατρίδα μου, και στην Ελλάδα, και όλα αυτά είναι, νομίζω, τα μεγαλύτερα κοινά σημεία και η κοινή ουσία στον πολιτισμό των δύο χωρών μας στην αρχαία εποχή.
Και αφιερώνει αυτό το ποίημα – ύμνο στον Ελληνισμό:

Από την πρώτη μέρα που πάτησα στο έδαφος σου, εγώ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Γιατί οφείλουμε να διδάσκουμε τα Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά μας


Ι.Θ. Κακριδής
Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο. Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια.

Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές αλλάξαμε θρησκεία στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.

Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ KAI ΤΟN ΤΥΜΒΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ !!!


Όποιος πάρει τον ΟΛΠ, που,δεν θα πάρει μόνο το εμπορικό κομμάτι αλλά και το ιδιοκτησιακό, δηλαδή θα έχει στην κατοχή του και όλους τους χώρους που ανήκουν σήμερα στην εταιρεία, θα πάρει και την Κυνοσούρα, δηλαδή τον χώρο που υπάρχουν όλα τα ευρήματα από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και εκεί βρίσκεται ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων!
Όπως αποκάλυψε ο