ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΛΑΡ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Υπέροχο ψηφιδωτό από τη βυζαντινή περίοδο ανακαλύφθηκε στην Παλαιστίνη που κατέχει το  Ισραήλ Εκεί μια ομάδα αρχαιολόγων από το Ισραήλ έχει ανακαλύψει τον Μάϊο του 2013 ένα  εντυπωσιακό, ηλικίας  1500 ετών μωσαϊκό σε αρχαιολογικό χώρο στο ονομαζόμενο σήμερα Bet Qama .

 

Ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Rina Avner έχει αποκαλύψει λείψανα ενός οικισμού που χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.). Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η

Ἐπίκουρος ΚΥΡΙΑΙ ΔΟΞΑΙ




1 Τὸ μακάριον καὶ ἄφθαρτον οὔτε αὐτὸ πράγματα ἔχει οὔτε ἄλλῳ παρέχει· ὥστε οὔτε ὀργαῖς οὔτε χάρισι συνέχεται· ἐν ἀσθενεῖ γὰρ πᾶν τὸ τοιοῦτον. (ἐν ἄλλοις δέ φησι τοὺς θεοὺς λόγῳ θεωρητούς͵ οὓς μὲν κατ΄ ἀριθμὸν ὑφεστῶτας͵ οὓς δὲ κατὰ ὁμοείδειαν͵ ἐκ τῆς συνεχοῦς ἐπιρρύσεως τῶν ὁμοίων εἰδώλων ἐπὶ τὸ αὐτὸ ἀποτετελεσμένων͵ ἀνθρωποειδεῖς.)

2 Ὁ θάνατος οὐδὲν πρὸς ἡμᾶς· τὸ γὰρ διαλυθὲν ἀναισθητεῖ͵ τὸ δ΄ ἀναισθητοῦν οὐδὲν πρὸς ἡμᾶς.

3 Ὅρος τοῦ μεγέθους τῶν ἡδονῶν ἡ παντὸς τοῦ ἀλγοῦντος ὑπεξαίρεσις. ὅπου δ΄ ἂν τὸ ἡδόμενον ἐνῇ͵ καθ΄ ὃν ἂν χρόνον ᾖ͵ οὐκ ἔστι τὸ ἀλγοῦν ἢ λυπούμενον ἢ τὸ συναμφότερον.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΑΛΕΒΙΤΕΣ H ΑΛΕΒΗΔΕΣ

Μετά την κατάληψη της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, εκατομμύρια Έλληνες χριστιανοί υποχρεώθηκαν να εξισλαμισθούν, όπως και μετέπειτα συνέβη στην Ελλάδα και στην Κύπρο (λινοπάμπακοι), οι οποίοι φαίνεται να επέλεξαν το δόγμα των Αλεβιτών, παρά των Σουνιτών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόσμειξης Αλεβιτών και χριστιανών, που είναι η βάση του δόγματος των Τούρκων Αλεβιτών, είναι:
O ιδρυτής του τάγματος των Μπεκτασήδων,
 Χατζή Μπεκτάς Βελή
1. Εργασία και δημιουργικότητα.
2. Ισότητα των φύλων.
3. Η μονογαμία.
4. Πιστεύουν σε μια δική τους εκδοχή της Αγίας Τριάδας: Αλλάχ ίσον Θεός, Μωάμεθ ίσον ύλη, και Αλί ίσον πνεύμα.
5. Έχουν δώδεκα ιμάμηδες που είναι πανομοιότυποι με τους δώδεκα αποστόλους της χριστιανικής θρησκείας. Στις τοιχογραφίες στους τεκέδες δεν διαφέρουν από τους δώδεκα αποστόλους στον Μυστικό Δείπνο.
6. Επιτρέπεται ο χορός και η διασκέδαση και έχουν ελευθερία στον έρωτα.
7. Είναι αυστηροί εναντίον της μοιχείας και του διαζυγίου.
8. Θεωρούν αμαρτία να κατηγορήσεις κάποιον στην απουσία του.
9. Εκτός από τον Αλί και τη σύζυγό του Φατιμά, αποδέχονται ως προφήτες τον Χριστό, τους Εβραίους προφήτες, όπως επίσης και τους Μικρασιάτες Αγίους των Χριστιανών, όπως τους Άγιο Γεώργιο, Άγιο Χαράλαμπο, Άγιο Μάμαντα και Προφήτη Ηλία.
10. Χρησιμοποιούν αγίασμα, έχουν κεριά και εκφράζουν ένα είδος βάπτισης.
11. Δεν κάνουν περιτομή.
12. Δεν ακολουθούν το ραμαζάνι και τους κανόνες του, γι’ αυτό και είναι σύνηθες φαινόμενο οι προστριβές με τους Σουνίτες κατά την περίοδο αυτή.
13. Στις γιορτές τους υπάρχουν έντονα αρχαιοελληνικά και διονυσιακά στοιχεία.

Μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, άρχισαν

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τι δεν έτρωγαν οι Έλληνες στην αρχαιότητα και ήταν τόσο έξυπνοι;

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
 Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
 Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΙΔΩΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΙΔΩΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΜΕΙΟΝ (π.Χ.)

Ποιοί φοβούνται και γιατί την Πυραμίδα της Θήβας;
Αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος

H μεγαλύτερη βαθμιδωτή πυραμίδα της τρίτης χιλιετίας μείον
«Κάτι τους φοβίζει και απαγορεύουν την είσοδο στο εσωτερικό του λόφου του Αμφείου» δηλώνει ο Αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που ανακάλυψε την βαθμιδωτή πυραμίδα, αλλά που δεν…ολοκλήρωσε, καθώς… μετατέθηκε ξαφνικά από την Θήβα, την οποία επισκέπτεται διαρκώς
και με αμείωτο πάντα το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο θέμα. Ρωτήσαμε τον κ. Σπυρόπουλο αν υπάρχουν εξελίξεις, καθώς το όνομά του «παίζει διαρκώς σε ξένα και ελληνικά έντυπα».
Απάντηση: «Ουδεμία, εκτός μιας ομάδας Θηβαίων που αγαπούν την παράδοση και τον πολιτισμό τους, τον οποίο όμως βλέπουν να καταρρακώνεται, να βρομίζει και να εγκαταλείπεται».
Η δική του συνεχής προσπάθεια είναι το κίνητρο της ανάσυρσης της έρευνας από την λήθη και το παρελθόν, της έρευνας που έκανε στον χώρο του Αμφείου και αποκάλυψε την μεγαλύτερη

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πότε, πως και γιατί ιδρύθηκε το Ακρωτήρι της Θήρας.

«Στην άκρη χαμηλής χερσονήσου που εισχωρούσε στη θάλασσα ιδρύθηκε ο πρώτος οικισμός στο Ακρωτήρι της Θήρας», λέει ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, διευθυντής των επιστημονικών ερευνών και μελετών στην περίφημη πόλη της προϊστορικής εποχής που διατηρήθηκε ως σήμερα χάρη στα ηφαιστειακά υλικά που κατέστρεψαν ωστόσο το νησί. «Ακρωτήρι Θήρας:


Η πρώτη εγκατάσταση. Πότε; Πώς; Γιατί;» είναι και ο τίτλος ομιλίας του που θα δοθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται από την αρχαιολόγο κυρία Μαρίζα Μαρθάρη.
 «Περί τα 150 βαθιά φρέατα, που ανασκάφηκαν μέσα

Οι ανασκαφές στο οροπέδιο του Στρόφιλα Άνδρου.

Παράσταση πομπής πλοίων στον κεντρικό προμαχώνα του τείχους του Στρόφιλα.
«Ο Νεολιθικός οικισμός στον Στρόφιλα Άνδρου. Διευρύνοντας τους ορίζοντες της κυκλαδικής προϊστορίας και εικονογραφίας» είναι ο τίτλος της ομιλίας της Χριστίνας Α. Τελεβάντου, που θα δόθηκε  στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνωθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη.

Οι ανασκαφές στο οροπέδιο του Στρόφιλα, στη δυτική ακτή της Άνδρου, έχουν φέρει στο φως τα ερείπια ενός εκτεταμένου