ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η τιμωρία του Φαραώ

Παρατηρώντας τις αποτυπώσεις των  Champollion καί  Rosellini του 19 ου και αρχών του 20 ου αιώνα  στα αιγυπτιακά μνημεία στην Αίγυπτο παρατηρήσαμε το εξής.
θα μας πείτε....δεν μπορούμε να διακρίνουμε τίποτε το ιδιαίτερο
προσέξτε καλύτερα .....
δείτε τι κάνει ο μεγάλος Φαραώ στους εχθρούς , αιχμαλώτους της μάχης......
Εκτός από τα χέρια του κόβουν και τα γεννητικά όργανα...!!! Και μάλιστα καταγράφουν οι γραφείς πόσα ακριβώς κόπηκαν


...Μάλλον με τα τεμάχια  μετράνε το μέγεθος της νίκης.....; Φυσικά όχι ,  το θέμα είναι πολιτικό ...εκφοβισμός....επίσης γνωρίζουν οι εχθροί τι θα πάθουν εάν πιαστούν αιχμάλωτοι.....Είναι ένας τρομερός φόβος κρίνοντας με τα σημερινά πολιτισμικά δεδομένα ,  αλλά και από την άλλη ,έτσι οι επιτιθέμενοι στους Φαραώ επειδή ακριβώς το γνωρίζουν θα πολεμήσουν με τρομερή αποφασιστικότητα...αυτή η τακτική συνεχίστηκε και με τους Πέρσες ...Αντίθετα από τον υψηλό πολιτισμό των Ελλήνων που ο πόλεμος είχε, σχεδόν πάντα, άλλη  έννοια .





Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Οι αρχαίοι νεώσοικοι του Πειραιά στο φως

Χρονολογούνται στα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου π. Χ αιώνα
Αναπαράσταση των μη στεγασμένων αρχαίων νεωλκείων, των αποθηκών για την προστασία των πλοίων

Έξι μνημειώδεις νεώσοικους, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου π. Χ αιώνα και επτά μη στεγασμένα νεωλκεία (ναυπηγεία) ανέσκαψαν στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) οι αρχαιολόγοι του Δανέζικου Ινστιτούτου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την περίοδο 2010-2012. Όπως έδειξε η έρευνα οι νεώσοικοι της Μουνιχίας εκτείνονται σε απόσταση 35 μέτρων περίπου από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Κι αυτό, γιατί η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας είχε καλύψει ήδη από

Οδηγίες για παγκράτιο πάλη πριν 20 αιώνες σε ένα κομμάτι παπύρου!


Ένα Ελληνικό τεχνούργημα  που χρονολογείται στο 100 και 200 μ.Χ. περιέχει λίστες με οδηγίες για το πώς να παλέψει κανείς , σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

«Στάσου δίπλα στον αντίπαλο και με το δεξί χέρι, κάνε κεφαλοκλείδωμα και χτύπα «πλείξον»»! «Στάσου στην πλευρά του, κάνε επίθεση με το πόδι και... χτύπα» «πλείξον»! Πρόκειται βεβαίως για οδηγίες πάλης, μόνον που δεν είναι σημερινές αλλά προέρχονται από τον 1ο ή 2ο μ. Χ. αιώνα. Γραμμένες στα ελληνικά σε ένα κομμάτι παπύρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες συνιστούν το αρχαιότερο γραπτό κείμενο κανόνων ενός παιχνιδιού, το οποίο παρ΄ ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται για την πάλη, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο.

Το κείμενο έγινε γνωστό πρόσφατα, όταν

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΝΑΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ''Πλατεια Αντιγονιδων Θεσσαλονικη


Ο μοναδικής ομορφιάς Ναός της θεάς Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών. Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. πΧ που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

 Η αξία του μνημείου. Όπως ανέφερε στη δημοσιογράφο Στελίνα Μαργαριτίδου ο αρχιτέκτονας αρχαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Γιώργος Καραδέδος: «Πρόκειται για ένα εύρημα μοναδικό στο είδος του, μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ύψος των κιόνων του φθάνει τα επτά μέτρα και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες μέσα σε μια αίθουσα μουσείου να εκτεθούν έτσι ώστε να αναδεικνύεται το ακριβές μέγεθός του. Γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος ναός συνεχίζει δυτικά κάτω από το οδόστρωμα της οδού Διοικητηρίου και της πλατείας Αντιγονιδών. Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του ναού είναι μεγάλη και η εικόνα του μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά εάν σκεφτεί κάποιος ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο αυτών που μπορεί να προκύψουν από την ανασκαφή»

Πώς προέκυψε το πρόβλημα της κατάχωσης.

 Η αρχική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λίγο μετά την ανασκαφή του μνημείου, ήταν να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάδειξη του ναού που χαρακτηρίστηκε σπάνιο μνημείο, με τεράστια ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία. Αργότερα η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο υπόγειο της υπό ανέγερση πολυκατοικίας. Πριν από δύο χρόνια η τύχη του ναού συζητήθηκε και πάλι στο ΚΑΣ και δόθηκε θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, το ζήτημα όμως έκτοτε «πάγωσε». Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί στις 13/4/2011 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας για μετά τις γιορτές. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί!

  
Ναός της Θεάς Αφροδίτης, προσπάθεια κατάχωσης (2) 18/9/2012 Το σταμάτημα των εργασιών και η πρώτη αντίδραση των εργολάβων.
  
Ναός της Θεάς Αφροδίτης. Δημοτικό συμβούλιο 1/10/12 Η παρουσίαση για την διάσωση του ναού της Θεάς Αφροδίτης στο δημοτικό συμβούλιο. Αρχική αρνητική στάση του προεδρείου, η οποία κάμφθηκε από την δυναμική παρουσία των πολιτών.
  
   Εκθέματα από τον ναό της Θεάς Αφροδίτης. Τα εκθέματα από τον πρόναο του ναού της Θεάς Αφροδίτης από την πλατεία Αντιγονιδών όπως παρουσιάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.
 

Ναός Θεάς Αφροδίτης. 3η μέρα καθαρισμού. Ο καθαρισμός του ιερού στην πλατεία Αντιγονιδών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΧΝΟΦΑΙΝΕΤΑΙ....

ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ,ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ ,ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ -ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ-ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ  ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ... ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΘΕΤΟΥΝ ΕΔΩ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΧΝΟΦΑΙΝΕΤΑΙ....!!!

 ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,,,,,,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.....ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΚΑI TOYΣ ΣΟΥΜΕΡΙΟΥΣ...!!!



Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ «ΝΑΝΟ-ΧΩΜΑ» ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ